KABA

U Karlovcu obilježena 20. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

KARLOVAC – “1990. godine dogodila se slobodna Hrvatska. Ta sloboda nikome nije prijetila, ali nekima se ta sloboda nije sviđala. Došlo je do pobune, velikosrpske ideje i pokušaja stvaranja “Velike Srbije”. To je poremetilo međuljudske odnose, izazvalo nemire i strah. Mnogi su se pitali što je to u čovjeku da tako mrzi drugoga, razara i ubija. Bila je to odsutnost Boga. Hrvatskoj nije preostalo ništa drugo nego obraniti se. Hrvatski branitelji su se, gotovo goloruki i s krunicama oko vrata, obranili od agresora. Treba izraziti zahvalnost Papi Ivanu Pavlu II. što je Sveta Stolica tako brzo priznala Hrvatsku, a to je učinila da zaustavi agresiju, jer je hrvatski narod bio pred istrebljenjem i uništenjem” – podsjetio je vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac, govoreći danas u Karlovcu na svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske. Istaknuo je kako je moralna kriza čovjeka uzrok svih kriza i ratova, da se bez poštivanja kršćanskih temelja ne možemo nadati boljoj budućnosti, te da će Hrvatska biti onakva kakvi budu njeni građani.

Jezerinac se osvrnuo i na predstojeći referendum na kojemu će građani donijeti odluku o budućnosti Hrvatske. Građanima je poručio da kod donošenja svoje odluke o članstvu u Europskoj uniji pokušaju biti objektivni, jer, kako je rekao, na to nas obvezuje ne samo današnja obljetnica, nego i sve žrtve Domovinskog rata.

Imedika

– Želimo i molimo se Bogu da Hrvatska bude zemlja slobode za sve, bez privilegija. Žrtve čiji su životi utkani u temelje hrvatske države obvezuju nas da gradimo Hrvatsku na slozi i dobrobiti svih Hrvata i građana ove zemlje – poručio je biskup Jezerinac.

Na svečanosti u Gradskom kazalištu “Zorin dom”, koju su zajednički organizirali županijska Koordinacija braniteljskih udruga, Karlovačka županija i Grad Karlovac, ove je godine izostalo prisustvo državnog vrha, budući da, za razliku od lani, Karlovac ove godine nije bio domaćin središnje svečanosti obilježavanja ovog važnog povijesnog datuma. Od predstavnika državne vlasti u Karlovcu je danas bila samo pomoćnica ministara branitelja Nevenka Benić, koja je ovom prilikom naglasila da se na današnji datum treba posebno prisjetiti hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote za slobodu Hrvatske, te je obećala da će njezino ministarstvo i dalje voditi brigu o braniteljima i njihovim obiteljima. O važnosti 15. siječnja 1992. godine i ulozi hrvatskih branitelja u stvaranju slobodne Hrvatske govorio je danas i župan Ivan Vučić, kao i dogradonačelnica Karlovca Marina Kolaković te predsjednik Koordinacije Marijo Mateša. Uz njih, svečanosti u “Zorin domu” nazočili su karlovački dogradonačelnik Dubravko Delić, saborski zastupnici iz Karlovačke županije, gradonačelnici i načelnici drugih gradova i općina u Karlovačkoj županiji, te gradski i županijski vijećnici.

Svečanost su glazbenim brojevima uveličali tamburaški sastav Rečički sokoli, Prvo pjevačko društvo Hrvatskog časničkog zbora “Ban Jelačić” i Prvi pjevački zbor hrvatskih branitelja Karlovačke županije “Petar Svačić”. Uzvanicima je prikazan i kratki dokumetarni film “20 godina priznanja Hrvatske”, kojega je režirala karlovačka “TV 4 Rijeke”.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/obljetnica_priznanja/*{/rokbox}

Ples