KABA

5 računa koje možete srezati i tako uštedjeti

Jeste li ikada računali koliko vas godišnje koštaju računi za kućanstvo i osobne potrebe? S obzirom na to da svakoga dana svjedočimo novim poskupljenjima, možda je krajnje vrijeme da napravite pregled potrošnje i procijenite gdje možete uštedjeti. Saznajte kojih pet računa možete lako srezati.

Računi za kućanstvo i naše osobne potrebe svake godine su u porastu. Već smo upoznati s poskupljenjima koje će nas iznenaditi kada dođu računi za tekući mjesec. S obzirom na to da je Vlada najavila povećanje PDV-a, svi su u strahu od podizanja cijena. Stoga, nikada nije bilo bolje vrijeme za reviziju kućanskih računa nego u ovome trenutku. Ako pogledate svoj stil života i račune, zasigurno ćete morati napraviti male prilagodbe kako bi se popravila vaša financijska situacija. Donosimo vam popis pet računa koje možete kontrolirati i tako napraviti znatne godišnje uštede.

5244585_s1. Mobitel. Mobiteli su postali potreba, ali i luksuz ako trošite veći dio budžeta na plaćanje računa. U većini kućanstava, svaki član posjeduje mobitel što vrlo lako dovodi do trenutka kada taj trošak ne možete kontrolirati. Ako primjerice četveročlana obitelj mjesečno troši 200 kuna po glavi, godišnje će vas taj luksuz koštati skoro 10.000 kuna. Taj novac zasigurno možete puno bolje uložiti. Ako prepolovite svoje račune, uštedjet ćete 5.000 kuna što nikako nije zanemariv novac. Raspitajte se kod svog operatera za niže tarife te za različite opcije besplatnih poruka i slično. Ako imate pametne mobitele uvijek možete komunicirati preko Skypea ili Vibera.

 
3635070_s2. Internet. Mnogima se dogodi da potpišu ugovor za internet, televiziju te fiksni telefon, a da ni ne procijene što im zaista treba. Ako uzimate ograničeni podatkovni paket interneta onda se raspitajte koliko su cijene po megabajtu nakon što prijeđete ugovoreni podatkovni paket. To se posebno odnosi na one koji ugovore internet preko USB-stickova. Ako uzmete paket s televizijom, nakon mjesec dana ocijenite je li vam to zaista treba i koliko zapravo programa gledate. Također, ako ne koristite fiksni telefon, ukinite ga jer pakete od 300 kuna za sve tri naveden stavke možete prepoloviti za pola. S obzirom na to da uvijek morate potpisati ugovor na dvije godine, to vam je ušteda od oko 3.500 kuna.
 
2613529_s3. Električna energija. Postoje razni savjeti za uštedu električnu energije koji mogu donijeti uštede. Možda vam se čine banalni ili zanemarivi, ali ako počnete pratiti iznose svakoga mjeseca, zasigurno ćete se zapitati zašto do sada niste pazili. Tako naprimjer, na što mnogi ne obraćaju pozornost je ostavljanje uređaja na standbyu. Činjenica je da pojedini uređaji troše jako malo struje, ali istraživanja pokazuju kako na standby potrošnju otpada oko 10 – 15% ukupne godišnje potrošnje struje. Kada kupujete kućanske uređaje onda uložite novac u one koji su energetski učinkoviti i na njima ćete naći naljepnice koje označavaju energetske razrede. Uštede koje možete ostvariti kod pojedinih kućanskih aparata, ovise o učestalosti njihove uporabe, a kreću se od 100 do 200 kuna godišnje. Sad to zbrojite sa svim uređajima i vidjet ćete koliko godišnje gubite.
 
10987417_s4. Hrana.
Iako mnogi troše na hranu i smatraju da je teško uštedjeti, ipak postoje razni načini na koje možete obratiti pažnju. Svaka trgovina nudi iz dana u dan akcije na određene proizvode. Kupujte sezonske namirnice te pokušajte svoj dnevni meni kreirati prema tim namirnica i onima koji su trenutno na akciji.

11283321_s5. Hobiji i aktivnosti. Jeste li zbrojili koliko mjesečno trošite na teretane ili kozmetičke i frizerske salone? Iako mnogi sebi priušte ovakve aktivnosti, mož
e se dogoditi da se vaš kućni budžet znatno reducira. Primjerice, na teretanu trošite oko 300 kuna mjesečno, a na kozmetičke i frizerske salone vjerojatno jednako. To je godišnje oko 3.500 kuna samo ako ste odabrali jedno od navedenoga. Iskoristite popuste grupnih kupovina gdje možete uštedjeti najmanje 50%. Ako posjedujete smartphone onda možete skinuti aplikaciju iQpon te svakoga dana imate na raspolaganju kupone s popustima koje možete iskoristiti kad god poželite.

Iako vam se možda ovi primjeri čine banalni, procijenite koliko trošite na pojedine stavke i što vam je zaista potrebno od svih uređaja. Štedjeti se počinje od malih stvari jer to je jedini način da vidite gdje vam novac curi. Neka vas napokon sva poskupljenja natjeraju da napravite uvid u stvarno mjesečnu potrošnju i energije i novca.

IZVOR: Pametna kuna