brig_zahvala

KARLOVAC – Članovi nekadašnje 129. brigade Hrvatske vojske okupljeni oko Udruge koja gaji sjećanja na ratni put te postrojbe održali su godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je o radu u 2011. godini i planovima za naredno razdoblje govorio predsjednik Udruge Zvonimir Županić. Skupu su nazočili načelnik Stožera Kopnene vojske brigadni general Alojz Tomašević, predsjednik Županijske skupštine Josip Zaborski, monsinjor Ferdinand Vražić te predstavnici više udruga proisteklih iz domovinskog rata.

Nakon što je minutom tišine odana počast svima poginulima u domovinskom ratu pa tako i onima iz 129. brigade, Zvonimir Županić je podsjetio kako se skupština održava u vrijeme kada se označava i 20 godina od osnutka 129-te brigade. Gotovo sve palnirane aktivnosti su odrađene a uvedena je i novost – utrka u spomen na 17 poginulih pripadnika postrojbe. Ona postaje tradicionalna, rekao je.

 {denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zupanic_1.mp3}

Zbog nedostatka novca nisu postavljene spomen-ploče na zgradama Ureda za obranu te Ugostiteljske škole koje bi podsjećale na boravak zapovjedništva postrojbe u njima. No, i dalje radimo na prikupljanju građe i dokumenata, video zapisa i fotografija kako bismo tiskali brigadnu monografiju, kazao je predsjednik Udruge Zvonimir Županić i dodao kako se ipak uspjelo urediti trg u Mekušju koji nosi ime postrojbe.

Domovinski rat ne smijemo zaboraviti a svi koji su sudjelovali moraju dobiti mjesto u povijesti. To i zbog mladih naraštaja kako bi učili i izučavali Domovinski rat, istaknuo je brigadni general Alojz Tomašević.

 {denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/tomasevic_1.mp3}

Pozdravne riječi članovima skupštine 129. brigade uputili su i Josip Zaborski, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Marija Pavičić, Nediljko Nenadić iz Udruge 110. brigade, monsinjor Ferdinand Vražić i drugi. Na kraju skupštine uručene su zahvalnice pojedincima, ustanovama i tvrtkama koje pomažu rad Udruge 129. brigade HV.