KABA

Ravnateljica karlovačkog dječjeg doma podržava promjene zakona o posvajanju

ZAGREB/KARLOVAC – Nakon što je preuzela novo ministarstvo, i to Ministarstvo socijalne politike i mladih, nova ministrica Milanka Opačić je najavila uvođenje nekih promjena. Tako je naglasak stavljen na posebno važna pitanja – posvajanje, alimentacija i oduzimanje skrbi o djetetu.

Iako nisu uspjeli napokon napraviti registar posvojitelja, jer je ustanovljeno da ni osam godina od dobivanja kredita Svjetske banke od 40 milijuna dolara za reformu socijale, sustav nije uspio ni informatizirati, odnosno umrežiti postojeće centre i ustanove te napraviti jedinstvenu bazu podataka, mijenjat će se Obiteljski zakon koji regulira posvajanje.

Iako, po pitanju posvajanja nije toliki problem zakonska osnova već praksa. Jedini zakonski dio oko kojega postoje prijepori jesu propisani uvjeti za lišavanje roditeljske skrbi nepodobnih roditelja. Konkretno, da bi dijete moglo biti posvojeno, biološki roditelji moraju biti lišeni roditeljske skrbi.

Evo što je nova ministrica rekla:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/posvajanje_milanka.mp3}

O ovoj temi porazgovarali smo s ravnateljicom karlovačkog Dječjeg doma Vladimir Nazor Majom Vučinić Knežević. Ona se slaže da je krajnje vrijeme da se nešto promijeni, te se nada da će promjene oko posvajanja donijeti dobro djeci koja su godinama u dječjim domovima.

Imedika

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/posvajanje_1.mp3}

S najavama promjena zakona o posvajanju, mediji su se raspisali o tome kako će se jednog dana zatvoriti domovi za djecu. No, istaknula je ravnateljica karlovačkog doma, to nije nikako moguće. Prevelik je broj djece u hrvatskim dječjim domovima, te će nekakav oblik njihova smještaja uvijek postojati. Na koji način funkcionira karlovački dom ispričala je ravnateljica.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/posvajanje_2.mp3}

Za roditelja kojemu je zbog zlostavljanja i zanemarivanja djeteta već oduzeto pravo da živi sa svojim djetetom, pa je dijete smješteno u dom ili udomiteljsku obitelj, Obiteljski zakon propisuje da će mu se trajno oduzeti roditeljska skrb ako ‘ne skrbi o djetetu dulje od tri mjeseca’. I to je sporna odredba – točnije, sporna je njezina interpretacija. Naime, u sustavu se uvriježilo mišljenje da se roditelju ne može oduzeti skrb ako jednom u tri mjeseca nazove dom i pita kako je njegovo dijete. I to je često razlog da dijete godine provede u domu jer biološka majka jednom u tri mjeseca nazove! U tom slučaju, tvrdi ravnateljica Maja Vučinić Knežević, treba biti puno rigorozniji.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/posvajanje_3.mp3}

Zanimljivo je, dodala je ravnateljica, da ju u pet godina koliko je ona ravnateljica karlovačkog Dječjeg doma nitko nije kontaktirao u vezi sudjelovanja u promjeni zakona. No, nada se, kaže, da će se i to u budućnosti promijeniti.

Praksa pokazuje da roditelji u razvodu često ne biraju sredstva da naude jedan drugome, a ucjena djecom je najčešća. Podaci iz Poliklinike za zaštitu djece upozoravaju na dramatičan porast broja djece koja, zbog manipulacije roditelja s kojim žive, uopće ne viđaju drugog roditelja nakon razvoda. Struka već dulje vrijeme upozorava na to, a prijedlog nove ministrice je da se u novi Obiteljski zakon ugrade odredbe koje postoje u zemljama EU o tome da se roditelju koji krši djetetovo pravo na viđanje drugog roditelja može pokrenuti postupak za promjenu odluke o skrbništvu.

Poseban odjek u javnosti je dobila najava promjene sustava naplate alimentacije, osobito u dijelu u kojem roditelji neplatiše tvrde da nemaju prihoda. Uvest će se odredba po kojoj će se alimentacija naplaćivati i iz imovine, a ne samo prihoda. A ako radno sposoban roditelj nema ni prihoda ni imovine, djetetu će alimentaciju isplaćivati država. Budući da se država nema od čega naplatiti pa su tužbe takvih neplatiša neproduktivne, roditelj će vrijednost iznosa alimentacije morati odraditi kroz javne radove ili nešto slično. Tu je ključna uspostava OIB-a jer se samo tako može provjeriti imovina građana.

Ples