KABA

Da li je za budući CGO Babina Gora odabrana najprikladnija tehnologija?

KARLOVAC – “Da li je za budući Centar za gospodarenje otpadom koji će biti izgrađen na Babinoj Gori odabrana najprikladnija tehnologija, a ako nije, zbog čega je donesena takva nerazborita odluka?” Ovo pitanje Građanska inicijativa “ZA KARLOVAC” javno je uputila županijskom pročelniku za prostorno planiranje Marinku Maradinu te direktoru Centra za gospodarenje otpadom Zdravku Marčetiću.

Priopćenje Građanske inicijative prenosimo u cijelosti:

“Je li odabrana tehnologija zbrinjavanja otpada na Babinoj gori najprikladnija?

U posljednje vrijeme, više puta smo imali prilike čuti kritike struke na odabir lokacije Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori, a također smo upozoreni i na trošak izgradnje Centra u iznosu od 27.2 milijuna €, kojeg primjerice građevinar Petračić smatra astronomskim obzirom na zastarjelost tehnologije.

Struka je ponudila i alternativna rješenja, koja bi čak mogla postepeno otkloniti i problem „ilovačke piramide”. U prvoj varijanti uplinjavanja otpada tehnologijom plazme, ističe se mogućnost nešto skupljeg ili podjednako skupog rješenja zbrinjavanja otpada, ali ta tehnologija je ujedno i profitabilna, ima zanemariv utjecaj na okoliš, a istovremeno rješava i problem zbrinjavanja otpadnog mulja iz pročistača vode. Druge se pak mogućnosti odnose na jeftinije tehnologije koje imaju pozitivan financijski efekt, a istovremeno nemaju toliko nedostataka poput predložene tehnologije na Babinoj Gori.

Budući da odgovorne osobe iz Karlovačke županije nisu reagirale na navedene medijske istupe, ovim putem javno postavljamo pitanje županijskom pročelniku za prostorno planiranje Marinku Maradinu te direktoru Centra za gospodarenje otpadom Zdravku Marčetiću. Ne otvarajući temu lokacije odlagališta, zanima nas: „Je li odabrana tehnologije za zbrinjavanje otpada najprikladnija?”

Ukoliko jest, demantirajte Petračićevu argumentaciju, a ako nije, objasnite zbog čega je ta tehnologija nerazborito odabrana. Obzirom na dužnosti koje obnašate bilo bi normalno da odgovorite na pitanja zainteresirane javnosti, a ne da ih ignorirate.”