KABA

Karlovačka županija na 16. mjestu po broju zaposlenih u privatnom sektoru

HRVATSKA, KARLOVAC – Jedna od karakteristika strukture hrvatskog gospodarstva velika je razlika u razvijenosti regija – županija. Veoma velike razlike u razvijenosti pokazuju se i u broju poduzetnika i broju zaposlenih po županijama, što su potvrdili i rezultati poslovanja poduzetnika Hrvatske za devet mjeseci 2011. godine, koje je objavila FINA.

Očekivano, dominira grad Zagreb s udjelom u broju poduzetnika Hrvatske od 33,5% (30.714) i s udjelom od 39,9% u broju zaposlenih (340.121). Karlovačka županija nalazi se pri dnu ljestvice s 1.780 poduzetnika i 14.727 osobe koje rade u njihovim tvrtkama. Lošije od nas stoje samo Virovitičko-podravska, Požeško-slavnoska i Šibensko-kninska županija, kao i najnerazvijenija županija u Hrvatskoj, Ličko-senjska, koja ima udjel od svega 0,6% u broju poduzetnika (525) i samo 4.493 zaposlenih, ili 0,5% udjela u broju zaposlenih poduzetnika Hrvatske.

Jednako tako, prisutne su velike razlike u plaćama zaposlenih po županijama. Veće plaće od prosječnih primaju samo zaposleni u gradu Zagrebu, dok su u ostalih 20 županija prosječne mjesečne neto plaće manje od prosječnih na razini Hrvatske.

U prvih devet mjeseci 2011. godine 853.424 zaposlena kod poduzetnika obveznika poreza na dobit Hrvatske primili su prosječne mjesečne neto plaće od 4.673 kune. Iznadprosječne plaće od 5.563 kuna, ili za 19 posto veće od prosjeka, imalo je samo 340.121 zaposlenih kod poduzetnika u gradu Zagrebu. U svim ostalim županijama zaposleni su imali prosječne mjesečne neto plaće manje od prosjeka svih poduzetnika, i to od 1,1 posto niže kod poduzetnika Istarske županije pa do čak 30,5 posto niže kod poduzetnika Virovitičko-podravske županije. U Karlovačkoj županiji prosjećna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika iznosila je 4.135 kuna, ili 11,5 posto manje od državnog prosjeka.

Ti su rezultati odraz gospodarske strukture Hrvatske po županijama i velike koncentracije broja zaposlenih u gradu Zagrebu, u kojemu je 340 tisuća od ukupno 853 tisuće zaposlenih kod poduzetnika Hrvatske, i to, između ostalih, u financijskom sektoru, poslovnim uslugama i telekomunikacijama, u kojima se uobičajeno isplaćuju iznadprosječne neto plaće.