aktualno-83

Zbog izuzetno niskih temperatura, koje su pale čak i do -23 Celzijevih stupnjeva, mnoge su zemlje proglasile stanje elementarne nepogode. U Rumunjskoj je zbog hladnoće umrlo petero ljudi, u Srbiji je život izgubilo njih troje, a najgore je u Ukrajini, gdje ih je stradalo čak 18. Hladnoća nije samo neugodna, ona može biti i smrtonosna, što najbolje pokazuje podatak da je u zemljama istočne Europe zima odnijela više od 30 života . Stotine ljudi diljem Europe moralo je potražiti liječničku pomoć zbog ozeblina.

Situacija je alarmantna i u Bugarskoj, gdje je od hladnoće preminulo pet osoba, a vlasti su proglasile stanje elementarne nepogode. Ipak, vremenska situacija daleko je bolja nego prethodnih dana, kad je snježni pokrivač blokirao gotovo sve ceste. Sada je puno veći problem hladnoća. Naime, temperature izmjerene u ponedjeljak u nekim gradovima Bugarske iznosile su i do -17 Celzijevih stupnjeva.

Najgore je stanje u Ukrajini. Vlasti su priopćile da je u samo nekoliko dana zbog pothlađivanja preminulo 18 osoba. U samo tri dana prošloga tjedna čak 500 osoba zatražilo je liječničku pomoć zbog hipotermije i ozeblina. U nekim dijelovima Ukrajine živa u termometru spustila se ispod -23 stupnja. Ukrajinske vlasti otvorile su preko 1.500 skloništa u kojima do toplog obroka i odjeće mogu doći svi oni koji se nemaju kome obratiti za pomoć.

Niske temperature stižu u Hrvatsku

zima-390x258Led je već okovao većinu Hrvatske, a temperatura zraka jutros je bila i ispod -10. U pojedinim krajevima Hrvatske zbog hladnoće su zatvorene neke škole (u Vukovaru i Gospiću), te se nastava neće održavati sve dok se ne poprave vremenski uvjeti.

Pri tome treba napomenuti da je val hladnoće tek počeo prodirati na područje Hrvatske, te nas čeka još hladnije vrijeme krajem tjedna.

Prognostičari najavljuju kako niske temperature neće obilježiti tek nekoliko dana, nego će se nastaviti i sljedeći tjedan te će biti još hladnije. Upravo zbog toga Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izradio je upozorenje najvišeg stupnja rizika za starije osobe u Hrvatskoj. Ista upozorenja mogu uvelike pomoći i mlađim osobama da prevladaju ove hladne dane.

Preporuke su liječnika su sljedeće:

– preporučuje se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu srčanim starijim bolesnicima, kao i onima oboljelima od respiratornih bolesti;
– odjeća neka bude slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka;
– izbjegavajte izlazak po hladnoći, međutim pri izlasku, preporučuje se zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama, te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka, važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta;
– ako primijetite povećano znojenje, potrebno je odmah presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline, te se osloboditi suvišne odjeće;
– ne ignorirajte drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku, predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor;

 – izbjegavajte teži fizički rad na otvorenom, te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama;

Također treba izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini kako bi se spriječili mogući padovi i lomovi.

Prognostičari ujedno najavljuju i veće količine snijega nego u ranijim prognozama, a najviše bi ga trebalo biti u gorskom dijelu Hrvatske te u središnjoj Dalmaciji. Oborine bi u većem dijelu zemlje trebale prestati u noći sa subote na nedjelju.

Temperature će nakon današnjeg dana nastaviti padati iz dana u dan, a najhladnije će biti krajem tjedna, kad će se živa u termometru spustiti i ispod -23 Celzijeva stupnja.
U nedjelju je za Zagreb najavljeno buđenje na -20, za Karlovac na -23 te Ogulin -22 Celzijevih stupnjeva. Danas su prognoze već promijenjene, pa se najavljuje nešto “toplije” vrijeme, oko -15.

Upozorenja iz HAK-a

Iz Hrvatskog autokluba upozoravaju da na put ne krećete bez propisane zimske opreme. U Hrvatskoj zimski uvjeti nastupaju sa snijegom na kolnicima.
Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti. Sigurna brzina vožnje u uvjetima snijega, leda ili magle niža je od najveće dopuštene brzine na toj dionici.
Izbjegavajte naglo kočenje. Kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača.
Pri vožnji na nizbrdici, ukoliko je kolnik pod snijegom ili ledom, na vrijeme ubacite u niži stupanj prijenosa, kako bi kočili motorom i što manje koristili kočnice.
Posebno oprezno voziti preko mostova i vijadukata.