KABA

Kinoklub vas poziva – podržite akciju vraćanja kina gradu!

KARLOVAC – Sljedećeg tjedna, 14. veljače, navršit će se točno 92 godine otkako je 1920. godine puštena prva rola filma u karlovačkom kinu Edison, koje je, nažalost, u međuvremenu propalo. Mnogima možda nije poznato da je kino Edison zapravo bilo prva funkcionalno građena kino dvorana, i to ne samo u Hrvatskoj.

Upravo ta je činjenica, uz današnju neslavnu titulu grada bez kina koju Karlovac nosi već nekoliko godina, potaknula članove karlovačkog Kinokluba da učine nešto za povratak filma, barem simbolično, na jedan dan.

Stoga su osmislili proslavu 92. rođendana kina Edison i tim povodom organizirali cjelodnevne projekcije, kao svojevrsni apel gradskoj vlasti i poziv Karlovčanima da pokažu da žele i trebaju kino i film u svom gradu. Koliki je povijesni i kulturni značaj kina Edison podsjetio je jedan od organizatora, Marko Pekić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pekic_1.mp3}

Premda kino Edison ne djeluje već nekoliko godina i iz njega su izbačena sjedala, organizatore to nije spriječilo u njihovim planovima, već su, naprotiv, odlučili napraviti korak više i ponuditi posjetiteljima još bolji doživljaj gledanja filma na velikom platnu. Naime, za večernje projekcije stolice neće biti posložene kao u klasičnoj kino-dvorani, već će funkcionirati kao svojevrsno bar-kino sa 40 stolova i 160 stolica, a u cijenu ulaznica bit će uključeno i piće po izboru. Svi građani su pozvani da podrže akciju vraćanja kina gradu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pekic_2.mp3}

Želite li podržati ideju mladih Karlovčana iz Kinokluba, možete birati između tri filma, o kojima je više ispričao Boris Žibrat.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zibrat.mp3}

Organizatori kao rješenje za povratak filma u Karlovac predlažu udruživanje gradske vlasti, privatnog sektora i civilnih udruga, kako priča koja je počela prije 92 godine i dvorana od velikog nacionalnog značaja kojom se možemo pohvaliti ne bi ostali samo gotovo zaboravljeni dijelovi neke drugačije prošlosti.