policija_nesrece

KARLOVAC – Tijekom 2011. godine na području Karlovačke županije smanjen je broj prometnih nesreća u odnosu na godinu ranije, i to za 11 posto. Dogodilo se ukupno 1516 nesreća, što je za 200-ak manje nego u 2010. godini. Ipak, unatoč smanjenju samog broja nesreća, broj osoba koje su u njima smrtno stradale povećan je, i to sa 14 poginulih u 2010. na 16 poginulih u 2011. godini. Nažalost, lani je u prometu na karlovačkim prometnicama smrtno stradalo i troje djece, što je 100-postotno povećanja u odnosu na godinu ranije. Za 33 posto povećan je i broj smrtno stradalih vozača, isto kao i broj stradalih putnika u vozilu. Jedina je dobra vijest da je zabilježeno smanjenje broja poginulih vozača mopeda i motocikala, kojih je lani živote izgubilo dvoje, što je 33 posto manje nego u godini ranije.

Podaci su to iz najnovijeg izvješća o stanju sigurnosti u cestovnom prometu, koje je Savjetu za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije jutros predstavio Davorin Ivanković iz PU karlovačke. Ujedno je otkrio nekoliko zanimljivih statističkih podataka o tome kada se najčešće događaju prometne nesreće.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/nesrece_1.mp3}

Iako se godinama provode žestoke kampanje protiv sudionika alkoholiziranih vozača u prometu, uzrok mnogih prometnih nesreća i dalje je alkohol. U 2011. godini, u čak 210 prometnih nesreća ili gotovo 15 posto njih, kod sudionika je utvrđena koncentracija alkohola veća od dopuštene. Od grešaka vozača, najčešći uzrok nesreća i dalje je – prebrza vožnja.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/nesrece_2.mp3}

Prema učestalosti prometnih nesreća, najopasnija cesta na području naše županije je državna cesta D1, na kojoj su se lani dogodile 283 nesreće. Slijedi autocesta A1 sa 209 prometnih nesreća, te D6 sa 118 nesreća.