KABA

Karlovčani umiru čekajući posao, no ima i onih koji posao – odbijaju!

KARLOVAC – Baš kao i na državnoj razini, broj nezaposlenih u Karlovačkoj županiji i dalje nezaustavljivo raste te se na lokalnom nivou ponovo popeo iznad 12 tisuća.

Točnije, na kraju siječnja u evidenciji karlovačkog Zavoda za zapošljavanje bilo je 12.018 nezaposlenih, što je u odnosu na protekli mjesec povećanje za 5 i pol posto, odnosno za 615 osoba. Sličan postotak rasta nezaposlenosti evidentiran je i na državnom nivou, pa Hrvatska trenutno službeno broji čak 334.351 nezaposlenu osobu, a njihov stvarni broj još je mnogo veći.

Među 12 tisuća nezaposlenih u Karlovačkoj županiji, gotovo je 20 posto onih koji tek traže prvo zaposlenje. Zanimljivo je da su upravo mladi od 20 do 34 godine najzastupljenija kategorija nezaposlenih, pa ih na karlovačko Zavodu posao čeka više od 4 tisuće.

Imedika

Na karlovački Zavod za zapošljavanje tijekom siječnja se prijavilo 1.127 osoba, a većina, njih 65 posto, došla je iz radnog odnosa, što znači da su dobili otkaz ili im nisu produženi ugovori o radu.

S druge strane, tijekom prošlog mjeseca iz evidencije nezaposlenih odjavljeno je 512 osoba, no treba naglasiti da je manje od polovice njih odjavljeno zbog zaposlenja. Takvu sreću imalo je tijekom siječnja samo 245 nezaposlenih s karlovačkog područja, no i njih gotovo 90 posto zaposleno je samo na određeno vrijeme.

Svi ostali koji su u siječnju brisani iz evidencije nezaposlenih više ne ulaze u statistiku zbog razloga kao što su nejavljanje na Zavod, preseljenje, umirovljenje i ostvarivanje prava na rodiljsku naknadu.

Potresan je podatak da su četiri osobe čekajući na posao dočekale čak i smrt, no treba istaknuti i sasvim suprotan podatak da je jedna osoba s evidencije brisana jer je – odbila ponuđeno zaposlenje!

Ples