Karlovačka županija na 10. mjestu po investicijama

HRVATSKA, KARLOVAC – Po investicijama u dugotrajnu imovinu Karlovačka županija prvih je devet mjeseci 2011. godine završila na desetom mjestu od ukupno 21 županije u Hrvatskoj. U dugotrajnu imovinu poduzetnici koji posluju na području Karlovačke županije uložili su 431 milijun kuna, što iznosi svega 1,6 posto udjela u ukupnim investicijama na državnoj razini, objavila je Financijska agencija.

Inače, poduzetnici u Hrvatskoj u dugotrajnu su imovinu tijekom prvih devet mjeseci 2011. godine uložili 27,3 milijarde kuna, a to je za 9,3 posto manje nego u istom razdoblju 2010. godine, što je i očekivano jer je smanjena ukupna gospodarska aktivnost.

Raščlanjeno po županijama, promatrana ulaganja kretala su se veoma različito. Najvećim su udjelom od 54,5 posto, odnosno s 14,9 milijardi kuna, kao i obično, prednjačili poduzetnici s područja grada Zagreba.

Na drugom mjestu su investitori s područja Istarske županije s 1,6 milijardi kuna, ili 5,9 posto udjela, na trećem iz Primorsko-goranske županije s 1,5 milijardi kuna, ili 5,8 posto udjela, a na četvrtom mjestu su poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije s 1,4 milijardi kuna, ili 5,3 posto udjela u ukupnim ulaganjima poduzetnika Hrvatske u prvih devet mjeseci 2011. godine. Na petom mjestu su investitori s područja Zagrebačke županije s 1,3 milijuna kuna, odnosno 4,8 posto udjelima u ukupnim ulaganjima. Ulaganja nešto veća od milijarde kuna imala je još samo Osječko-baranjska županija, koja je u ukupnim ulaganjima ima udio od 4,1 posto.

Najmanje su lani u dugotrajnu imovinu ulagali poduzetnici iz Požeško-slavonske županije, sa svega 108 milijuna kuna ili 0,4 posto udjela. Sa 156 milijuna kuna ulaganja, na predzadnjem mjestu završili su poduzetnici Virovitičko-podravske županije, dok poduzetnici Ličko-senjske županije sa 166 milijuna kuna ili 0,6 posto udjela i poduzetnici iz Brodsko-posavske županije, s jednakim udjelom, dijele sljedeće po redu mjesto na samom dnu ljestvice.