korana7

  • February 16, 2012
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Iz Stožera za zaštitu i spašavanje grada Karlovca apeliraju na sve građane da zbog osobne sigurnosti i odgovornosti prema vlastitoj djeci ne hodaju po zaleđenoj površini Korane. Upozoravaju da su zamijećene pukotine na ledu i mrlje nastale uslijed otapanja leda i probijanja vode rijeke u led. Na mjestima gdje se led stanjio dolazi i do pucanja. Ispod snježnog pokrivača ne primjećuje se debljina leda i njegova oštećenja te je moguće propadanje u hladnu vodu rijeke, upozoravaju iz Stožera te naglašavaju da niti jedna operativna služba Stožera ne posjeduje opremu za spašavanje osobe iz zaleđene rijeke.

Inače, situacija s ledom koji se stvorio na karlovačkim rijekama za sada je zadovoljavajuća i nema razloga razbijati led, zaključeno je na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje grada Karlovca koji je održan u Maloj vijećnici Grada Karlovca. U obzir su uzeti razni scenariji; od naglog topljenja snijega, porasta razine vodostaja, obilnijih kiša do stvaranja brana uzrokovanih nagomilavanjem ledenih santi te poplava. U Stožeru grada Karlovca postoji jedino iskustvo s ledom, i to novo iskustvo pripadnika 33. inženjerijske brigade Hrvatske kopnene vojske koji su u utorak 14. veljače uspješno minirali led korita rijeke Drave. Ukoliko bude potrebe navedena brigada će reagirati i na području Karlovca. Za sada intervencija još nije potrebna, a situacija se svakodnevno prati te će se organizirati zajednički obilazak i dogovoriti moguće djelovanje.

U sljedećih 48 sati analizirat će se statika pontonskog mosta te opterećenje obzirom na moguće količine leda, kako bi se mogle prognozirati situacije ukoliko dođe do nagomilavanja ledenih santi koje mogu oštetiti pontonski most, a nakon njega i drveni most na Korani.