CGO Babina Gora ipak regionalni, a ne županijski centar?!

HRVATSKA, KARLOVAC – Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori ipak neće biti županijski nego regionalni centar.

To bi se moglo zaključiti iz riječi nove ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy, koja je za t-portal danas izjavila da će novi zakon ukinuti županijsku podjelu i umjesto nje donijeti manji broj regionalnih centara za gospodarenje otadom.

Tako bi Karlovačka županija problem odlaganja otpada mogla riješiti zajedno sa Sisačko-moslavačkom, dok bi primjerice, Bikarac kod Šibenika mogao postati centar za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku, a centar kod Zadra za Zadarsku i Ličko-senjsku županiju.

Ulazak u proceduru novog zakona o otpadu očekuje se do sredine godine, a on bi trebao potpuno zamijeniti važeću Strategiju gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Hrvatska će tako uskoro dobiti novu politiku upravljanja otpadom koja će donijeti sustav primarnog razvrstavanja otpada i manji broj centara gospodarenja od današnjeg, razmještenih na regionalnoj razni, bez trajnog odlagališnog prostora.

– Nemamo više vremena ni manevarskog prostora! Moramo raditi hitno! Do 2018. ne smijemo imati nijedno nesanirano odlagalište otpada i moramo ostvariti integralno upravljanje otpadom, do 2020. moramo postići 50 smanjenja otpada – istaknula je hrvatska ministrica okoliša Mirela Holy.

Dodala je da se stari sistem pokazao neučinkovitim i gdje županijska vlast ne uspije pronaći lokaciju, država će preuzeti na sebe odgovornost da to učini. Ministrica Holy ističe da svugdje postoji efekt ‘ne u mom dvorištu’, ali da svi građani i sve ekološke udruge moraju postati svjesni da negdje moramo postaviti centre, da nije moguće postići stopostotno smanjenje otpada, nego nekih 50 do 60 posto, te da ti centri neće imati odlagališta jer će završni proizvod biti RDF gorivo.

– Ako nemate biorazgradivog dijela otpada, koji proizvodi neugodne mirise i prijetnja je procjeđivanjem u tlo, odlaganje objektivno nije nikakva prijetnja i to moramo svi shvatiti – objasnila je Holy.