I župan podržao karlovačke mljekare

KARLOVAC – Na zahtjev Udruge proizvođača mlijeka KIM župan Ivan Vučić primio je danas u svome uredu mljekare na čelu sa predsjednikom udruge Zdenkom Močnikom. Predstavnici proizvođača mlijeka upoznali su župana s problemima koji su nastali jednostranim raskidanjem obveza iz Promemorije, jer su otkupljivači mlijeka, iz grupacije Lactalis jednostrano raskinuli važeči dokument, kojim je proizvođačima mlijeka od 2009. godine bila zagarantirana otkupna cijena mlijeka. Proizvođači mlijeka su tim činom zakinuti za garantiranu cijenu mlijeka te su dogovorno krenuli u prosvjede. Prema riječima Zdenka Močnika prosvjedima je cilj upozoriti na teško stanje proizvođača i pritisak kojim velike mljekarske tvrtke vrše na proizvođače na razini cijele Hrvatske, pa tako i u Karlovačkoj županiji. Od strane Udruge zatražena je potpora vodstva Karlovačke županije zahtjevima proizvođača mlijeka, kako se ne bi dogodilo da proizvođači mlijeka propadnu, napuste svoj posao te kako bi proizvodnja na selu uopće mogla opstati.

Župan Ivan Vučić istaknuo je da razumije probleme proizvođača mlijeka i hrvatskog sela i da se Karlovačka županija solidarizirala sa njihovim zahtjevima. Zaključeno je da će župan uputiti pismo prema resornom ministarstvu, tvrtki Dukat i saborskim zastupnicima sa prostora Karlovačke županije, kao i Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, kojim se traži potpora zahtjevima proizvođača mlijeka sa prostora naše županije te konačno zadovoljavajuće rješenje problema.

Inače, već drugi dan zaredom ispred ulaza u Karlovačku industriju mlijeka u Gornjem Mekušju stoji dvadesetak traktora vlasnika proizvođača mlijeka koji se prosvjedujući na taj način, solidariziraju sa ostalim proizvođačima mlijeka u Hrvatskoj. Nesmetan je ulaz u krug KIM-a.

traktori_1