KABA

Karlovački HSS podržao proizvođače mlijeka

HRVATSKA, KARLOVAC – Kretanje cijene mlijeka u Hrvatskoj u skladu je s kretanjem cijena mlijeka na europskom tržištu i hrvatski proizvođači mlijeka ne traže ništa drugo osim onog što je ranije dogovoreno s mljekarama i Ministarstvom poljoprivrede, stoji u priopćenju HSS-a Karlovačke županije kojime je ova stranka podržala prosvjede mljekara koji su se zaredali diljem zemlje, pa i pred karlovačkom mljekarom KIM.

Podsjetimo, mljekari se protive odluci da otkupna cijena mlijeka, sa dosadašnjih 2 kune i 60 lipa padne 2 kune i 30 lipa po litri. U HSS-u ističu da se u Hrvatskoj otkupna cijena mlijeka izračunava se sukladno Promemoriji potpisanoj od strane predstavnika proizvođača mlijeka, prerađivača mlijeka i Ministarstva poljoprivrede u ožujku 2009. gdje su ključni pokazatelji za formiranje cijene prosječna cijena mlijeka u zemljama EU i srednja vrijednost kretanja tečaja eura u posljednja 3 mjeseca. Budući da cijena mlijeka u Hrvatskoj ne odstupa od cijena u većini zemalja EU, nema razloga za jednostrani prekid dosadašnjeg, usuglašenog načina izračuna cijene mlijeka, na štetu proizvođača, ističu HSS-ovci.

Dodaju da je u Hrvatskoj godinama prisutan trend pada broja proizvođača mlijeka, te da bi smanjenje cijene mlijeka u ovom trenutku dovelo u daljnju opasnost od brzog propadanja čitav niz manjih proizvođača.

U HSS-u zato javno postavljaju pitanje kome odgovara da se u Hrvatskoj smanjuje proizvodnja mlijeka i zatvaraju govedarske farme te koje je odgovore na ovu situaciju spremno ponuditi Ministarstvo poljoprivrede i kakva je politika Ministarstva prema ovom problemu odnosno na koji način će se zaštiti proizvođači mlijeka.

Zahtjevaju od Vlade da odmah pristupi rješavanju problema, prije svega sredstvima za intervencije iz državnog proračuna, te da se nastave mjere obustavljene 31. listopada 2011. do stabilizacije tržišta, kako bi se zaštitilo hrvatske proizvođače mlijeka od propadanja i kako bi se sačuvala egzistencija 5.000 proizvođača, odnosno 20.000 stanovnika.

Inače, za danas je dogovoren novi sastanak u Ministarstvu poljoprivrede na kojem će se dogovarati model formiranja otkupne cijene mlijeka.

Ples