Pirjana tuna

 

GASTRONAUT preporucuje

Specijalitet dalmatinske kuhinje

Sastojci:

4 odreska tune
luk
juha od povrća
bijelo suho vino
maslinovo ulje

Opis:

Svježu tuninu, obično se mora namočiti u vodu na sobnoj temperaturi da bi iz nje se iscurila suvišnu krv i meso dobilo pravi okus.
Taj se postupak sastoji u čestom mijenjanju vode koja na kraju mora postati bistrom. Ako vam se žuri, bit će dovoljno tuninu uroniti u vodu sat vremena a nakon toga dobro ocijediti i osušiti. U vrijeme pripreme jela nije uračunato ovo vrijeme namakanja.
Očišćeni luk sitno najeckajte i pirjajte polako na 4 – 5 žlica ulja.
Pirjajte tuninu dvadesetak minuta, okrečući je s obje strane, na srednje jakoj vatri, dodajte pola čaše bijelog vina. Posolite, popaprite i podlijte s 2 – 3 kutlače juhe od povrća, poklopite posudu i kuhajte na tihoj vatri sat vremena.
Poslužite tuninu s umakom od luka.
Tuninu možete poslužiti i s rižotom na milanski (sa šafranom) ili rižom s curryem. Priredit ćete izvrsno glavno jelo a ponudit ćete veoma ukusne priloge s rižom. Sve u svemu: originalno, elegantno i ukusno.

IZVOR: www.gastronaut.hr