tjedan_psihologije

  • February 20, 2012
  • Admin
  • 0

HRVATSKA, KARLOVAC – I Karlovac je jedan od gradova u kojemu danas počinje obilježavanje Tjedna psihologije. Hrvatsko psihološko društvo ovu manifestaciju organizira već petu godinu za redom, a njezin je cilj ukazati na širinu primjene psihologije u svakodnevnom životu, ulogu psihologa u zajednici i nedovoljnu iskorištenost potencijala koje psihologija može ponuditi građanima.

Datum obilježavanja Tjedna psihologije odabran je zbog toga što upravo u tom tjednu pada 20. veljače, dan kada je 1953. godine utemeljeno Hrvatsko psihološko društvo.

Jedan od važnih ciljeva ovog događanja jest razotkrivanje mita da je psihologija namijenjena samo uskom krugu pojedinaca ili samo onima koji pate od emocionalnih problema, što je, na žalost, veoma često stereotipno gledanje na psihologiju i posao psihologa. Upravo kako bi se suzbile takve predrasude, organizirana je ova manifestacija, kojom se nastoji pokazati svu širinu posla psihologa kroz različite vidove primjene struke u zajednici, te kroz rad s potpuno zdravim pojedincima i skupinama. Jedno od najraširenijih komunikacijskih sredstava putem kojih se široj publici mogu prenijeti znanja i zanimljivosti iz psihologijske znanosti i struke svakako su predavanja i tribine za javnost, pa će se manifestacija temeljiti upravo na tim aktivnostima. Tako će tijekom ovog tjedna diljem Hrvatske biti održana brojna besplatna predavanja, radionice, okrugli stolovi, tribine i savjetovanja, na kojima će posjetiteljim biti predočeni brojni zanimljivi detalji iz psihologijske znanosti i struke. Također, kroz razgovore i rasprave s organizatorima događanja moći će dobiti odgovore na pitanja vezana uz razvoj komunikacijskih sposobnosti, ljubav i seksualnost, posao i razvoj potencijala, prevenciju stresa i mnoštvo drugih zanimljivih područja.

Tjedan psihologije u Karlovcu, za čiju se organizaciju pobrinulo Društvo psihologa Karlovca, otvorit će večerašnje predavanje u Gradskoj knjižnici “Ivan Goran Kovačić”, na temu “Profesionalni stres u policiji, profesionalnom vatrogastvu i socijalnom radu”. Predavač je mr.sc. Gordana Panić, a predavanje počinje u 18 sati u Ilirskoj dvorani.

I karlovački Zavod za zapošljavanje uključio se prigodnim predavanjem u obilježavanje Tjedna psihologije. Tako će prof. psih. Barbara Balaško sutra, 21. veljače, održati predavanje na temu “Važnost rada i aktivnosti za našu psihološku dobrobit”. Ovo predavanje bit će održano u Knjižnici za mlade u Banjavčićevoj ulici, a početak je u 18.30 sati.

U petak, 24. veljače, na rasdporedu je predavanje “Projekti istraživanja fakultativne nastave psihologije Gimnazije Karlovac”, koje će voditi prof. psih. Sanja Gosta Jerman.