Karlovčani u siječnju udomili 15 pasa

KARLOVAC – U prošloj godini iz skloništa za pse u Utinji udomljeno je više od stotinu pasa, a Karlovčani su samo u siječnju ove godine tijekom iznimno hladnih zimskih dana udomili čak 15 pasa.

Zahvaljujući velikom trudu volontera Udruge „Udomi me Karlovac” koja pomaže u brizi oko pasa, oni borave u skloništu duže od 60 dana, donose im hranu, slamu, provode socijalizaciju pasa te oglašavaju i pronalaze odgovorne udomitelje. U Skloništu za životinje u Utinji u prosjeku je smješteno oko 80 do 100 pasa. Mjesečno pristigne od 30 do 40 novih napuštenih ili odbačenih pasa, a nažalost velik broj njih su štenci ili skotne ženke. Neinformiranost vlasnika o karakteru i potrebama pojedinih pasmina, i nespremnost na odgovorno udomiteljstvo dovodi do vječitih problema što s psom kad odraste, što s neplaniranim štencima i slično.

Nažalost zbog neprovođenja zakonom propisanog obveznog mikročipiranja velik broj pasa bude napušten i izbačen na ulicu te sam vlasnik ne snosi nikakve posljedice. Zbog takve situacije društvo u cijelosti snosi troškove zbrinjavanja pasa od kojih velik broj ne pronađe novog vlasnika već budu eutanazirani.

Zato iz Grada Karlovca pozivaju sve koji mogu i žele udomiti psa ili mačku da se jave udrugama „Udomi me Karlovac” i „Mijau – Karlovac”.