Počela nova sezona mjerenja koncentracije peludi

KARLOVAC – Budući da najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava u novije vrijeme predstavlja pelud, koja je najsnažniji prirodni alergen, Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije i ove će godine mjeriti koncentracije peludi alergogenih biljaka u zraku nad Karlovcem.

Mjerenja svake godine započinju ovisno o vremenskim prilikama, odnosno o početku sezone cvjetanja prvih biljaka. Naime, cvatnjom johe i lijeske započinje ujedno i sezona peludnih alergija, što ujedno označava i početak mnogih tegoba kod osoba osjetljivih na pelud.

Vrijednosti dnevnih temperatura zraka iznad 5 Celzijevih stupnjeva u posljednjih su nekololiko dana uzrokovale cvjetanje i oslobađanje peludi upravo ove dvije umjereno do jako alergogene biljke. Koncentracija peludi johe i lijeske za sada je umjerena, što znači da će tegobe osjećati većina alergičnih osoba.

Osnovna svrha peludne prognoze je pružanje informacija građanima o prisutnosti pojedinih peludnih alergena za sljedećih nekoliko dana, što osjetljivim osobama omogućuje prevenciju pojave simptoma te planiranje aktivnosti i putovanja.

S izrađivanjem peludne prognoze u Karlovcu se prvi puta krenulo 2008. godine. Kao i svake godine do sada, provođenje mjerenja i ove će godine biti financirano iz karlovačkog gradskog proračuna.