KABA

L. Bede na simpoziju u Leicesteru

KARLOVAC – Lana Bede, muzejska pedagoginja Gradskog muzeja u Karlovcu sudjelovat će potkraj ožujka na Međunarodnom interdisciplinarnom simpoziju u Velikoj Britaniji pod naslovom “Muzejske utopije”. Organizator simpozija je School of Museum Studies sveučilišta u Leicesteru, a trajat će dva dana, 27. i 28. ožujka. Lana Bede sudjelovat će zajedno sa Katarinom Ivanišin Kardum iz Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku i arhitektom Zdenkom Dubovečekom, autorom svojevremeno izložbenog postava Ledeno doba.

Predavanje u Leicesteru vezano je uz predstavljanje postava Ledeno doba kao vrlo uspješnog projekta Gradskog muzeja Karlovac, tumači Lana Bede i dodaje kako je ta karlovačka izložba, priređena početkom 2011. godine, ishodište za analizu problema komunikacije i interpretacije muzejskih sadržaja.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lana_1.mp3}

Trojka koja će sudjelovati na simpoziju u Leicesteru jedina je iz Hrvatske a o ugledu toga skupa kazuje i činjenica kako su ostali sudionici iz raznih krajeva svijeta. Tako će na simpoziju “Muzejske utopije” sudjelovati predstavnici sveučilišta i stručnih institucija iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i nekih europskih država a najviše iz Velike Britanije – Leicestera, Londona, Manchester Cityja, Newcastlea i drugih. To će ujedno biti i prigoda za predstavljanje Hrvatske, kaže Lana Bede.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lana_2.mp3}

Odlazak na simpozij “Muzejske utopije” uplatom kotizacije pomoći će Gradski muzej u Karlovcu. To su ipak manja sredstva od potrebnih za troškove puta i smještaja koji su oko 7.000 kuna. Molbu za sufinanciranje Lana Bede podnijela je Upravnom odboru za društvene djelatnosti Grada Karlovca. Nada se skorašnjem odgovoru, naravno pozitivnom.


Ples