motoristi

KARLOVAC – Dolaskom lijepog vremena na našim prometnicama pojačano je sudjelovanje u prometu motociklista, biciklista i pješaka, te zbog toga iz policije podsjećaju ovu kategoriju sudionika u prometu da se pridržavaju zakonskih propisa kojima je regulirano njihovo ponašanje prilikom sudjelovanja u prometu, a u cilju njihove osobne sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika.

Tijekom prošle godine u prometnim nesrećama smrtno su stradala dva vozača motocikla i četiri pješaka. Stoga iz policije poručuju da će policijski službenici Policijske uprave karlovačke u narednom razdoblju provoditi pojačani nadzor ponašanja u prometu ovih skupina sudionika u prometu i protiv svih koji se ne ponašaju sukladno zakonskim propisima, poduzimati propisane represivne mjere.

Iz policije svim vozačima mopeda i motocikala poručuju da prije početka motorističke sezone provjere tehničku ispravnost motora, te prije izlaska na ulicu provjere svjetla, kočnice, vizire, te da ne zaborave koristiti zaštitnu opremu, na što je podsjetila i glasnogovornica karlovačke policije Andreja Lenard.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/motoristi.mp3}

Vozače bicikala iz policije podsjećaju da se ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere da li ga mogu prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti.

Pješake, posebno one starije životne dobi i djecu, iz policije podsjećaju i savjetuju da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla, te da ne istrčavaju na cestu kako time ne bi ugrozili prvenstveno svoju sigurnost.

Ostalim sudionicima u prometu policija poručuje da uvijek predviđaju prisutnost mopeda i motocikala na cesti. Da budu spremni na njihovu iznenadnu pojavu u blizini, naročito kada voze brzo, slalom između vozila ili kada voze neposredno iza ili uz vozilo.