vatra

KARLOVAC – Posljednjih dana na području Karlovačke županije zaredali su se požari uzrokovani nepažnjom građana koji na otvorenom pale korov i suhu travu. U petak poslijepodne 83-godišnjaka iz Donje Perjasice u općini Barilović to je koštalo života, budući da je zbog vjetra došlo do širenja požara, te je starac, pokušavajući ga spriječiti, smrtno stradao. U Slunju je pak 35-godišnjak zaradio kaznenu prijavu zbog dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, budući da je u neposrednoj blizini kuće spaljivao suhu travu, pri čemu je vatra također izmakla kontroli i proširila se, te opožarila prostor od 100 hektara, od čega je dio bio vlasništvo Hrvatskih šuma. Materijalna šteta je više desetaka tisuća kuna. Sličan slučaj ponovio se jučer u Ogulinu, u ulici Šetalište Krlenec, gdje je izgorjelo više od 200 komada sadnica smreke. Materijalna šteta je veća od 11 tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja također slijedi kaznena prijava. Kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavaljali, policija poziva građane na oprez. Glasnogovornica PU karlovačke Tamara Grčić:

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pozari.mp3}


Na području nadležnosti PU karlovačke u protekle dvije godine evidentirana su ukupno 293 požara, od čega su čak 162 požara nastala na otvorenom prostoru. Osim velike materijalne štete, od posljedica požara šest osoba je ozlijeđeno, a dvije osobe su smrtno stradale.

Stoga se i ove godine građani pozivaju na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera. Županijskom Odlukom o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru propisano je da je prije spaljivanja suhe trave, korova i drugih tvari, te loženja otvorene vatre, potrebno poduzeti odgovarajuće preventivne mjere. Tvari koje se spaljuju moraju se izmjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti. Oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti sigurnosni pojas u krugu najmanje tri metra. Ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara, a uz mjesto spaljivanja potrebno je osigurati priručna sredstva potrebita za gašenje. Spaljivanje treba obavljati danju i to isključivo za mirna vremena, a na površini većoj od jednog hektara spaljivanje se može obavljati ukoliko vlasnik prethodno ishodi odobrenje od javne vatrogasne postrojbe ili dobrovoljne vatrogasne postrojbe. Ložiti otvorenu vatru zabranjeno je u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Također, osobe koje su obavile spaljivanje dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.

Za nepridržavanje ovih mjera, predviđena je novčana kazna u iznosu od pet tisuća kuna za pravnu osobu, te tisuću kuna za fizičku osobu. Posebno se naglašava da je Zakonom o zaštiti od požara propisano da će se osoba koja izazove požar kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 15 tisuća do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana. Istim Zakonom je propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja kazniti za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od dvije do 15 tisuća kuna.