KABA

Spomen na pukovnika Čulu

NOVIGRAD/SPLIT – Navršilo se 19 godina od pogibije pukovnika Ivana Čule, osnivača topništva pri karlovačkoj 110. brigadi Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske, a kanije i načelnika topništva u Četvrtoj gardijskoj brigadi. Na toj funkciji tragčno je stradao 9. ožujka 1993. godine obilazeći svoje suborce nedaleko od Novigrada.

Svake godine predstavnici Udruge stodesete brigade posjete mjesto stradavanja pukovnika Ivana Čule i njegovo posljednje počivalište na splitskom gradskom groblju Lovrinac. Tako je bilo i minulog vikenda – na mjestu pogibije predsjednik Udruge 110. brigade ZNG/HV Vladimir Benko i ratni zapovjednik stodesete brigadir Josip Tomačić sa još šest članova Udruge na spomen-obilježje poginulom suborcu i prijatelju stavili su zapaljenu svijeću a na grob i vijenac. Na Lovrincu su se pripadnicima stodesete tradicionalno pridružili supruga pokojnog Ivana Čule Jasna i sin Ante, podsjeća predsjednik Udruge stodesete Vladimir Benko.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/benko_1.mp3}

Ivan Čule bio je veliki vojni znalac ali iznad svega veliki domoljub, ocjenjuju njegovi suborci. Počeo je u stodesetoj i prije nego što je 1991. godine bilo moguće uopće razmišljati o osnivanju topništva jer oruđa jednostavno u to vrijeme nije bilo. A kad se došlo do prvih topničkih oruđa, zahvaljujući upravo Ivanu Čuli, već su bile pripremljene i posluge za njih. Posebno je bio značajan pad skladišta oružja bivše JNA u Skradniku kada su u ruke branitelja stigla i prva topnička oruđa. Sa prva tri topa u to vrijeme hrvatski su branitelji po prvi puta mogli ozbiljnije uzvratiti neprijatelju.