Đumbir
Sastojci:
100 g đumbira
šalica šećera
3 dlc vode
par žlica šećera za posipavanje
Postupak:
Đumbir prvo oguliti. Ako je mlad (svijetle boje i tanke kože) to je najlakše učiniti lagano strugajući žličicom za kavu. Nakon što ste đumbir ogulili narežite ga na tanke ploškice.
Na srednje jakoj vatri zakuhajte vodu zajedno sa šećerom te u nju dodajte narezani đumbir i sve skupa kuhajte jedno 10-15 minuta dok đumbir ne omekša.
Nakon što je đumbir dovoljno omekšao najbolje bi bilo staviti ga da se ocijedi na par sati. Nakon toga uvaljajte ga u kristalni šećer te spremite u suhu i zatvorenu posudu u kojoj može stajati i do par tjedana.
Đumbir ima brojna ljekovita svojstva.
Ovako zašećeren đumbir je veoma lagan za konzumaciju te se preporuča u slučajima mučnine (npr. kod putovanja), za otklanjanje proljetnog umora, vraćanja vitalnosti te također čisti organizam od toksina.