Obilježite sutra Dan narcisa – cvijetom protiv raka dojke

KARLOVAČKA ŽUPANIJA – ”Cvijetom narcisa protiv raka dojke” moto je pod kojim se već nekoliko godina obilježava ”Dan narcisa” posvećen oboljelima od raka dojke. Cilj akcije je pružiti podršku oboljelim ženama te podsjetiti na važnost ranog otkrivanja bolesti na preventvnim pregledima. Ove godine cilj je i podrška donošenju Nacionalnog programa za liječenje raka dojke u specijaliziranim centrima.

Županijska skupština na prijedlog Savjeta za zdravlje Karlovačke županije usvojila je plan promicanja zdravlja Karlovačke županije kojim je predviđeno provođenje niza aktivnosti, a jedna od njih je rano otkrivanje bolesti. U Karlovačkoj županiji na godinu oboli oko 80 žena, a oko 30 žena svake godine umre od raka dojke. Iako se postižu značajni rezultati u izlječenju ove bolesti, zabrinjavajuća činjenica je slab odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke što pokazuje nedovoljnu svjesnost o ovoj bolesti. Veći broj raka dojke kod žena u našoj županiji, otkriva se u uznapredovalom stadiju kada su šanse za izlječenje manje.

Organizatori Dana narcisa su Savjet za zdravlje Karlovačke županije, Udruga žena liječenih od bolesti dojke Europa Donna ”Agatha” Karlovac te domovi zdravlja Karlovac, Duga Resa, Ogulin, Ozalj, Slunj i Vojnić. Ističu kako je Dan narcisa idelna prilika da podsjete žene kako pravovremena dijagnoza spašava život, a oboljele žene žele podržati u nastojanju da pobjede ovu bolest.

U Karlovačkoj županiji Dan narcisa će se obilježiti 24. ožujka od 9 do 13 sati na sljedećim lokacijama:

KARLOVAC – Trg Matije Gupca 1 (Korzo) i Trg Josipa Broza 5 (kod Kauflanda)
DUGA RESA – Trg Sv. Jurja
OGULIN – Ivana Gorana Kovačića 2 (pored Golubice)
OZALJ – Trg braće Radić (ispred trgovine Mercator)
SLUNJ – Trg dr. Franje Tuđmana (gradski park)
VOJNIĆ – Radnička 6 (ispred trgovine Gold)