pozar_klek_1

OGULIN – Ogulince je jučer zabrinuo požar na Kleku koji je započeo još u nedjelju, a iako su ga vatrogasci uspjeli lokalizirati, zbog jakog vjetra se ipak naknadno proširio, pa je konačno ugašen je tek danas u ranim jutarnjim satima.

S vatrom se na nepristupačnom terenu borilo čak 50-ak vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Ogulin i DVD-a Turkovići, a na teren su izašli i djelatnici Policijske postaje Ogulin.

Izgorjela šuma u vlasništvu je Hrvatskih šuma, a kolika je materijalna šteta za sada nije poznato. Srećom, u požaru nitko nije ozlijeđen, a spašen je i planinarski dom na vrhu Kleka.

Jedan od vatrogasaca koji su sudjelovali u gašenju požara je Željko Puškarić, koji je na svom Facebook profilu objavio pismo kolege iz DVD-a Žrnovnica koji je građane pozvao da budu oprezniji kako se ovakve situacije ne bi ponavljale. Više na http://www.facebook.com/groups/120372104647514/ . 

Pismo prenosimo u cijelosti:

” Građani, sugrađani, dame i gospodo, susjedi, stanovnici, prijatelji… Nažalost unotač brojnim upozorenjima u našem gradu sve po starom…
Pale se njive, šume, livade… vatra se otme kontroli, pobjegne se s požarišta, nastupaju VATROGASCI.
Požar se ugasi, ljudi nas komentiraju, neki hvale neki ismijavaju, prođe par dana opet ista priča…
Dali se ikad itko zapitao? Dali je ikad itko razmišljao? VATROGASCI
Ko su ti vatrogasci? Kako rade ti vatrogasci? Dal ti vatrogasci imaju privatni život? Dal ti vatrogasci imaju familiju?
Znamo, znamo… opet će neko reć pa ko vam je kriv, ko vas je tjero da budete dobrovoljci…
Gospodo draga srce nas vuče da pomažemo ljudima u nevolji, da spašavamo, da volontiramo… ali zar se taj naš dobrovoljni duh mora iscrpiti da iznemoglosti? ismijati? izrugati? e pa netreba… Mi ćemo uvjek priskočiti u pomoč bez razmišljanja, bez dvoumljenja ćemo vam pomoči…
Čemu sad sve ovo pišemo? Pišemo da počmete razmišljat prije nego zapalite vatru… Jer kad ju zapalite i odete naiđe slučajni prolaznik, nazove 112, obavjesti o požaru, nastupamo upravo MI.
MI vatrogasci krećemo u akciju, skupimo se na domu odradimo intervenciju, odemo doma… Priči nije kraj…
Dali je ikad itko pomislio di su ti vatrogasci prije dizanja uzbune? Što rade ti vatrogasci prije dizanja uzbune? Nije nitko… Zato ćemo vam mi sad to pojasnit….
Dobivamo poziv, dižem se od stola s nedeljnog ručka, izlazim iz firme stavljajući posao na kocku, otimam se iz zagrljaja svoje cure, ostavljam svoju ženu i djecu, dižem se iz veselog društava sa vesele zabave, ostavljam zabrinutu majku doma, ostavljam familiju doma ODLAZIM NA INTERVENCIJU.
Ja sam otišao bez razmišljanja, stavio sam svoj život na kocku, svoje zdravlje također no to nije sve…
Ostavio sam doma svoju majku, svog oca, svoju ženu… Dok sam jurcao po kuči tražeći nesto da obučem nabrzinu i da odjurim, u svoj toj zbrci sam pogledao majku, oca, ženu… Što sam vidio? vidio sam zabrinuta lica, vidio sam oči pune suza… no ipak sam otišao i ostavio ih doma, da bi ugasio taj požar koji je neko bez imalo grižnje savjeti podmetnu, zapalio…”
Htio sam vam skrenuti pažnju na to da nismo sami, da i mi imamo fasmilije, posao i da ovaj posao obavljamo iz potrebe za pomaganjem drugima u nevolji…
Hvala svakome koji je pročitao ovaj nas tekst i koji je bar na par sekundi razmislio i o nama vatrogascima.

Još jednam vas sve ljepo molim da NE PALITE NJIVE, ŠUME, LIVADE…

HVALA!

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/klek_pozar/*{/rokbox}