Poslodavci: Zapošljavanje u Karlovačkoj županiji stagnirat će i ove godine

KARLOVAC – Gospodarsku situaciju u Karlovačkoj županiji u 2012. godini obilježit će, kao i posljednjih nekoliko godina, nastavak stagnacije zapošljavanja.

Pokazali su to rezultati ankete poslodavaca koju je proveo karlovački Zavod za zapošljavanje na uzorku nešto manjem od 500 poslodavaca.

Više od polovice njih u anketi je odgvorilo da u ovom trenutku ne može procijeniti da li će u njihovim tvrtkama doći do promjena u broju radnika, odnosno da za sada nemaju u planu mijenjati broj i strukturu zaposlenih. Ovi podaci ukazuju na činjenicu da poslodavci zbog gospodarske krize još uvijek nemaju jasan plan poslovanja u 2012. godini te se nadaju ostanku na razini prošlogodišnjeg broja zaposlenih. Taj trend je prisutan posljednje tri godine i jasno govori da karlovački poslodavci i u sljedećem razdoblju očekuju nastavak teškog poslovanja.

Da planira povećanje broja zaposlenih izjasnilo se tek nešto manje od trećine poslodavaca, njih 29 posto, no i oni koji su optimistični, planiraju zapošljavanje samo u manjem obimu. Također, većina planiranih zapošljavanja bit će kratkotrajna, odnosno sezonskog karaktera.

Osim toga nešto manje od petine poslodavaca, njih 18 posto, planira smanjenje broja zaposlenih. Ipak, donekle je dobra vijest da se ne očekuju se veći otkazi, stečajevi i zatvaranja poduzeća, već su poslodavci uglavnom najavili da će broj radnika smanivati otkazivanjem ugovora na određeno.

Poslodavci koji su se izjasnili da planiraju zapošljavati nove radnike naveli su da broj zaposlenih namjeravaju povećati za ukupno 463, dok su oni koji su naveli da planiraju smanjivanje, broj radnika planiraju umanjiti za ukupno 260. Zanimanje koje će, sudeći prema ovoj anketi, biti najtraženije, su radnici na proizvodnoj liniji, kojih poslodavci ove godinbe planiraju zaposliti ukupno 86. Slijede konobari kojih karlovački poslodavci planiraju zaposliti 79, i nekvalificirani radnici, kojih bi, prema odgovorima lokalnih poslodavaca, posao ove godine dobiti 54-ero. Zanimanja s visokom stručnom spremom znatno su manje tražena. Tako su među najtraženijim zanimanjima u ovoj kategoriji poslodavci naveli inženjere strojarstva i doktore medicine, kojih u 2012. godini planiraju zaposliti samo 18, odnosno samo 16.

Zanimljiv odgovor poslodavci su dali i na pitanje o metodama traženja novih zaposlenika. Nešto manje od polovice anketiranih odgovorilo je da to čini preko HZZ-a, oglašavanjem natječaja radnike traži samo 16 posto poslodavaca, 23 posto ih zaposlenike bira iz vlastite baze životopisa, a gotovo 35 posto ih je priznalo da ključnu ulogu kod zapošljavanja igraju poznanstva.

Zanimljivo je i da je unatoč golemom broju nezaposlenih u Karlovačkoj županiji, dio poslodavaca, točnije njih 15 posto, lani imao problema pri pronalasku i zapošljavanju novih radnika. Najveći problem bio je nedostatak radnika s traženim zanimanjem, nedostatak radnog iskustva, ali kod dijela radnika i nemotiviranost za rad u traženom zanimanju. Najviše problema poslodavci su imali s pronalaskom radnika koji bi radili kao mesari i zidari, dok je od VSS zanimanja najveći problem bio u nedostatku doktora medicine.

Hrvatski zavod za zapošljavanje ovu anketu redovito provodi već sedam godina, s ciljem istraživanja budućih potreba na tržištu rada.

Anketa je provođena na razini cijele Hrvatske od sredine siječnja do početka ožujka, a kako bi uzorak za Karlovačku županiju bio reprezentativan, njome su obuhvaćeni mali, srednji i veliki poslodavci iz svih djelatnosti prisutnih na lokalnoj razini. Anketni upitnik poslan je na adrese 543 poslodavca, a odgovore je poslalo njih gotovo 90 posto.