U prvih mjesec dana mjerama poticanja zapošljavanja obuhvaćeno 177 osoba

KARLOVAC – Prošlo je mjesec dana otkako su na snagu stupile nove mjere poticanja zapošljavanja, kojima Vlada poslodavcima želi olakšati financijski teret zapošljavanja novih radnika. Do kraja ožujka karlovački Zavoda za zapošljavanje zaprimio je ukupno 83 zahtjeva za korištenje ovih mjera, koje su većim dijelom iste kao prošlogodišnje.

To znači da poslodavci i ove godine mogu ostvariti novčane potpore za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih, mladih bez radnog iskustva, osoba starijih od 50 godina i ostalih kategorija nezaposlenih osoba, a budući da je ova mjera široko disperzirana, u Zavodu za zapošljavanje istaknuli su da su njome potencijalno obuhvaćeni gotovo svi nezaposleni s njihove evidencije. Druga skupina mjera kojima država želi povećati šanse nezaposlenih da se zaposle je obrazovanje odraslih, odnosno prekvalifikacija onih koji su bez posla dulje od godinu dana, a treća skupina mjera su javni radovi.

Od 83 zahtjeva koliko ih je stiglo za korištenje poticaja za zapošljavanje, pozitivno je riješeno njih 56, a mjerama je za sada obuhvaćeno ukupno 177 osoba iz Karlovačke županije. Najviše njih, 148, zaposleno je na upravo javnim radovima, koji su i prijašnjih godina bili najpopulranija i najčešće korištena mjera.

Od ostalih mjera, lokalni su poslodavci u ožujku koristili poticaje za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, kojih je u ožujku na taj način zaposleno jedanaestero. Zahvaljujući poticajima zaposlene su i četiri dugotrajno nezaposlene osobe, te jedna osoba iz kategorije posebne skupine nezaposlenih. Za dvije osobe odobrena je mjera samozapošljavanja, a još jedanaestero ih je obuhvaćeno mjerom stručnog osposobljavanja za rad. Ova je mjera, podsjetimo, namijenjena visokoobrazovanim mladim ljudima kojima se pruža prilika za volontiranje uz naknadu od 1600 kuna i polaganje državnog stručnog ispita, kao i mladima sa završenom srednjom strukovnom školom pred kojima je polaganje majstorskog ispita.

Državne mjere za poticanje zapošljavanja ostaju na snazi do kraja godine, a poslodavci koji planiraju nova zapošljavanja, više informacija o tome kako ostvariti pravo na poticaje mogu dobiti u karlovačkom HZZ-u, na broju telefona 606 400 ili e-mail-u: hzz.karlovac@hzz.hr.