KABA

Predstavljen kodeks pozitivne prakse suradnje vlasti i civilnog društva

KARLOVAC – Od devet hrvatskih gradova, u koliko ih je do sada predstavljen Kodeks pozitivne prakse savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja i provedbe zakona i drugih akata, Karlovac se posebno istaknuo u smislu otvorenosti gradske uprave prema civilnim udrugama.

Ocjena je to Mirjane Mikić iz Centra za mirovne studije u Zagrebu, koja je danas u Centru za mlade u Grabriku sudjelovala u prezentaciji ovog kodeksa, čiji je cilj intenzivirati sudjelovanje građana i građanskih udruga u procesu donošenja odluka u tijelima javne vlasti. 


– Polazimo od toga da svaka razvijena i održiva demokracija podrazumijeva postojanje razvijenog civilnog društva, kojemu mora biti omogućeno da djeluje u javnom životu i da ima mogućnost utjecaja na donošenje odluka. Jednom kada postoji to razvijeno civilno društvo koje je dovoljno aktivno i osnaženo da sudjeluje i pridonosi donošenju odluka, onda s druge strane moraju postojati javna vlast i političke elite koje su otvorene prema dolje. Prihvaćanje i podupiranje takve uloge građana, ustvari otvorenost i transparentnost, podrazumijeva spremnost državnih i javnih institucija na poduzimanje djelotvornih i efikasnih mjera savjetovanja pri donošenju odluka, zakona i ostalih akata – ispričala je Lana Vego iz Centra za mirovne studije i Savjeta za razvoj civilnog društva.

Sudjelovanje zainteresirane javnosti u donošenju odluka od javnog interesa ima koristi za sve uključene strane, ne samo za građane, već i za tijela vlasti, kojima je na taj način omogućeno donošenje kvalitetnih, legitimnih odluka, zakona i ostalih akata, dodaje Vego.

Ovaj Kodeks izrađen je u sklopu projekta promicanja ljudskih prava kojega je financirala EU.

Prezentaciji u Karlovcu prisustvovali su predstavnici karlovačke gradske uprave, koji su iznijeli pozitivne primjere svoje suradnje s lokalnim građanskim udrugama, od izrade zajedničke Strategije za mlade, preko zajedničke organizacije ljetnih aktivnosti na Foginovom kupalištu, pa do lanjske inicijative građana za spas platana u Nazorovoj ulici, čiji su pokretači na kraju nagrađeni medaljom gradonačelnika.

Podbacio je, međutim, odaziv predstavnika udruga na današnju prezentaciju, a prisutni su iznijeli različita iskustva, od onih negativnih vezanih uz nedostatak prostora za rad pa do pozitivnih što se tiče postignutog napretka u suradnji u posljednjih nekoliko godina.

Ples