U Zorin dom stiže prva profesionalna lutkarska predstava nakon 1956. godine

KARLOVAC – “Najbolji prijatelji” ime je lutkarske predstave za djecu koja je danas predstavljena u Gradskom kazalištu “Zorin dom”, a svoju će karlovačku premijeru imati u ponedjeljak, 16. travnja. Inače, riječ je o prvoj profesionalnoj lutkarskoj predstavi karlovačkog kazališta nakon daleke 1956. godine.

Predstava je ostvarena u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Autori su Karlovčanin Peđa Gvozdić, stipendist “Zorin doma” koji trenutno pohađa četvrtu godinu studija na osječkoj akademiji, i njegov kolega Giulio Settimo, koji je lani diplomirao glumu i lutkarstvo na istom fakultetu. Dvojica mladih glumaca ispričala su kako je nastava predstava koja inspirirana upravo njihovim prijateljstvom.

– Upoznali smo se na pirjemnom ispitu. Giulio nije govorio hrvatski, a ja nisam govorio talijanski, pa smo se pokušali sporazumjeti rukama i nogama. S vremenom smo stvrorili neki naš jezik i dok su se svi oko nas trudili razumjeti ga, nama je sve bilo jasno. Shvatili smo da komunikacija nadilazi riječi i jezik, da komunikaciju predstavljaju i sami zvukovi, geste i simboli. “Najbolji prijatelji” su priča o prijateljstvu, koje ne poznaje granice, razlike i jezike. Predstava je neverbalnog karaktera, obogaćena glazbom koja također priča našu priču – ispričao je Gvozdić, dok je Settimo pojasnio zbog čega se umjesto uobičajenih lutaka u predstavi koriste baloni, otkrivajući da je ta ideja rođena iz rođendanskog poklona kojeg mu je jednom prilikom darovao kolega.

Prije premijere u “Zorinu domu”, predstava će u ponedjeljak prijepodne biti izvedena u dječjem vrtiću na Turnju, kao dar kazališta ovom nedavno otvorenom vrtiću. Uskoro bi trebali biti poznati i datumi kada će “Najbolji prijatelji” biti otvoreni na svu karlovačku publiku, a kako je istaknuo ravnatelj kazališta Zvonimir Ilijić, iako je riječ o lutkarskoj predstavi, ona nije namijenjena isključivo djeci, već i svima onima koji su unatoč stvarnoj dobi uspjeli zadržati dijete u sebi.

Autori već imaju zakazana gostovanja u Engleskoj i Poljskoj, a u sljedećih godinu dana s ovom se predstavom nadaju obići svijet. Zato budite i vi dio publike koja će vidjeti ovu priču o prijateljstvu ispričanu univerzalnim jezikom, kojega razumiju ne samo ljudi svih dobi, nego i stanovnici cijeloga svijeta.