Starica iz Žakanja žrtva drske varalice, policija poziva na oprez

KARLOVAC, ŽAKANJE – U vrijeme siromaštva i besparice neki očito ne biraju sredstva da bi se dokopali novca, o čemu svjedoče brojne sve drskije varalice, o kojima u posljednje vrijeme izvješava policija, a čije su žrtve u pravilu starije osobe. O najnovijem takvom slučaju policija je izvjestila danas. Riječ je o slučaju 69-godišnjakinje iz Žakanja, koja je policiji prijavila da ju je tijekom dana telefonom nazvala ženska osoba koja se predstavila kao djelatnica Mirovinskog osiguranja i koja joj je rekla da će dobiti zaostatke od mirovine pokojnog supruga, no uvjet je bio da prije toga uplati porez. Ubrzo nakon toga 69-godišnjakinju je posjetila nepoznata ženska osoba kojoj je dala traženi novčani iznos, a s obzirom da zaostatke mirovine nije dobila, smatra se prevarenom.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju prevarantima te da ukoliko posumnjaju da se radi o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijeste policiju na broj 192. Glasnogovornica PU karlovačke Tamara Grčić:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/grcic_prevara.mp3}

Najčešći modalitet klasičnih prijevara je dovođenje žrtve u zabludu lažnim predstavljanjem.

Policija zato upozorava građane da ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove bez utvrđivanja njihova identiteta, da traže službenu iskaznicu ukoliko se osoba predstavlja kao službena osoba, da budu oprezni kod novčanih transakcija, te da ne daju svoje osobne podatke nikome tko za njihovo uzimanje nema zakonsku ovlast.