KABA

Deset najboljih poslova u 2012. godini

Stručnjaci predviđaju da će do kraja 2014. godine milijuni radnih mjesta biti izgubljeni zahvaljujući recesiji. No, ima onih poslova koji će odoljeti teškim vremenima, a istraživanje CareerCasta pokazuje koja će radna mjesta u 2012. imati najveće izglede za uspjeh.

“Poslovi koji i dalje dobro prolaze su oni koji su vezani uz informatičke tehnologije i zdravstvenu zaštitu”, kazao je izdavač CareerCasta Tony Lee o ovogodišnjoj listi zanimanja koja će u 2012. imati najveće izglede za uspjeh.

Ipak, nedostatak kvalificiranih radnika za te pozicije nije potakao nezaposlene da krenu u tom smjeru. Baš suprotno, manjak radnika sve je veći. Zato se na listi, ove godine po prvi put, nalazi i menadžer ljudskih resursa jer je odabir pravog radnika u uvjetima smanjenog zapošljava važniji no ikad. Osam od deset poslova na listi bilježi rast plaće u odnosu na godinu prije.

1. Softverski inženjer
Zanimanje koje se drugu godinu zaredom nalazi na vrhu liste. Za to je zaslužna tehnološka revolucija, pa je sve više novih ideja koje treba realizirati. Uz to, dobre IT ideje mogu se dobro naplatiti.

2. Aktuar
Bavi se problemima financijske neizvjesnosti i rizika koristeći matematičke metode teorije vjerojatnosti, statistike i financijske matematike. Najviše ih je u osiguranju, a očekuje se rast potražnje za 27 posto.

3. Menadžer ljudskih resursa
Ljudski resursi u krizi dobivaju još veće značenje. Nužan je dobar odabir zaposlenika, potrebna njihova motivacija – upravljanje kadrovima traženo je zanimanje.

4. Zubar
Ne zna se je li u pitanju nedovoljna briga o dentalnoj higijeni (koja kad-tad dođe na naplatu) ili nedostatak takvog kadra, no do 2020. predviđa se rast potražnje za 38 posto.

5. Financijski savjetnik
U nesigurnim vremenima puno je onih koji su si postavili pitanje kako će izgledati moj život u mirovini. Mnogi traže savjete kako uštedjeti, gdje uložiti.

6. Specijalist za bolesti uha
Nedovoljan broj doktora odlučuje se za tu specijalizaciju, a posljednjih godina primjećuje se sve veća potražnja za njihovim uslugama.

7. Terapeut
Zahvaljujući dobrostojećim baby boomerima sve je veća potražnja za terapeutima koji im mogu pomoći kod zdravstvenih problema.

8. Stručnjak za online marketing
Kako svaka web stranica treba osobu koja će joj donijeti novac, nije čudno da raste potražnja za ovakvim tipom radnika, pogotovo ako ima iskustva.

9. Analitičar računalnih sustava
Rade u različitim industrijama. Potražnja za takvim kadrom je velika.

10. Matematičar
Zanimanje koje je uvijek traženo, široko primjenjivo, pa je popis potencijalnih poslodavaca dug.