zelena_cistka

HRVATSKA, KARLOVAC – “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” naziv je akcije koja se po prvi puta organizira u Hrvatskoj, s namjerom okupljanja najvećeg broj volontera ikada u zajedničkoj akciji čišćenja okoliša. Cilj kampanje, koja se osim u Hrvatskoj provodi u još 80-ak zemalja u cijelom svijetu, je podizanje svijesti građana o njihovoj ulozi u načinu odlaganja otpada.

Akcija će se provoditi i u Karlovcu, a pismom namjere podržao ju je i gradonačelnik Damir Jelić. Do sada su se na području Karlovca u akciju uključili tvrtka Wienerberger, Ekonomska i Tehnička škola, Hrvatska vojska, Hrvatske šume, lovci, ribolovci, udruga Eko Pan, ali i jedna politička stranka. Organizirano je nekoliko akcija čišćenja okoliša. Neke od lokacija ne zahtijevaju pomoć volontera jer će se izvršiti mehanizacijom, a na nekim lokacijama bit će dobrodošla pomoć što većeg broja volontera.

Sutra će od 10 sati u organizaciji Ekonomske i Tehničke škole volonteri čistiti lijevu i desnu obalu Korane, od mosta do mosta. U subotu, 21. travnja, predviđene su akcije čišćenja okolice poduzeća Wienerberger od 9 sati, kao i čišćenja lijeve obale Kupe od željezničkog mosta na Baniji do Selca, što s početkom u10 sati organizira HSP dr. Ante Starčevića. Za obje akcije potreban ej pomoć volontera. Također, Planinarsko društvo Dubovac traži pomoć dobrovoljaca za čišćenje lokacije Kalvarija. Okupljanje volontera je previđeno u 9 sati ispred Planinarskog doma Kalvarija. Akciju čišćenja okoliša za koju lokacija još nije točno definirana u subotu organizira i udruga Eko Pan. Potencijalni volonteri mogu se javiti udruzi Eko-Pan na broj telefona 047 614 063.

Osim u Karlovcu, “Zelena čistka” provodit će se u ostalim gradovima Karlovačke županije. U akciju su se uključili Građanska inicijativa Duge Rese GIDRA, kao i Ronilački klub ZABAT, čiji će članovi s volonterima čistiti korito Kupe u Kamanju.

Planinarsko društvo Vrlovka organizira čišćenje divljih deponija u naseljima Reštovo i Veliki Vrh u općini Kamanje. U planu je sanacija posljednjih pet divljih odlagališta otpada na području Kamanja, a po završetku akcije Kamanje će biti službeno proglašeno prvom općinom bez divljih deponija u Hrvatskoj.

U Ogulinu će u akciji su sudjelovati Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin, koje će osigurati kontejnere, odvoz prikupljenog otpada i procjenu količine prikupljenog otpada, Društvo Naša djeca i Biciklistički klub Babaroge čiji će članovi čistiti obale jezera Sabljaci, Udruga izviđača Frankopan koja organizira akciju čišćenja Parka izviđača. Zelene čistke provest će i Speleološko društvo Đula Medvedica i HGSS Ogulin, udruga Oda prijateljstva i Hrvatski katolički zbor “MI”, Lovačko društvo Klek i Uprava šuma Ogulin. U akciju se uključilo i nekoliko lokalnih škola – Obrtnička i tehnička škola Ogulin, Gimnazija B. Frankopana, Osnovna škola I.B. Mažuranić i ogulinska Prva osnovna škola.

Organizatori pozivaju građane da se u što većem broju uključe u akciju čišćenja na navedenim lokacijama i pridonesu čistom okolišu za sve nas, ali i za generacije koje tek dolaze.