aktualno-92

Proljeće je pravo vrijeme za veliko proljetno čišćenje. 

Znamo da su WC-i u kućama i stanovima, koliko god ih čistili, mjesto koje je najzagađenije bakterijama. No postoji još takvih mjesta za koje je manje poznato da bi mogla biti rasadnici bakterija. Podatke o takvim mjestima prikupio je T-portal i to od raznih stručnjaka i iz nekoliko istraživanja, pa ako vas zanima kako detaljno obaviti proljetno čišćenje bacite pogled na ostatak teksta.

1. Platnene torbe za kupovinu

Istraživanje koje je provelo Sveučilište u Arizoni, tvrdi da i čuvanje okoliša nosi svoje rizike. U tom istraživanju je testirano 84 platnenih torbi za kupovinu, pri čemu je otkriveno da je više od polovice torbi bilo kontaminirano s potencijalno opasnim bakterijama. Dvanaest posto vrećica sadržavalo je Ešerihiju coli, što ukazuje na prisutnost mogućih fekalnih tvari i opasnih patogena. Istraživanje je također pokazalo da 97 posto ispitanika nikad ne pere svoje torbe. Kontaminacija se događa kada hrana, kao što su sokovi od sirovog mesa, procure na tkaninu ili plastiku.

Savjet: Neka samo jedna torba bude namijenjena za meso, a sve torbe perite svaka dva tjedna. Zamijenite ih svakih šest mjeseci.

2. Zdjele za voće i torbe za povrće
10341511_s

Čak i prije nego što voće ili povrće počne vidljivo propadati, mogu čuvati bacil Pseudomonas i koji može izazvati teške infekcije. Oni također stvaraju okruženje u kojem se i ostale bakterije, kao što su Ešerihija coli, salmonela i listeria mogu razvijati. Ešerihija coli je u ljeto prošle godine ubila 26 ljudi u Europi, a stotine tisuća ljudi ozbiljno se razboljelo, pa je to još jedan dokaz koliko voće i povrće nose rizika.

Savjet: Strojno operite torbe na 60 stupnjeva. Operite zdjele za voće antibakterijskim otopinom jednom tjedno.

3. Spužve i kuhinjske slavine
9641846_s

Nakon samo tjedan dana korištenja, spužva može uzgojiti više od milijun bakterija. Spužve su jedan od ključnih putova kojima bakterije stižu do naše kože, uključujući i Ešerihiju coli i stafilokok. Znanstvenici sa Sveučilišta u Floridi tvrde da su pronašli pouzdanu metodu dezinficiranja spužvi: natopite ih vodom, a zatim zagrijte na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici dvije minute. Testovi su pokazali da se ovi procesom ubija 99 posto bakterija. Isto tako, studija britanskog Vijeća za higijenu utvrdila je da kuhinjske slavine nose više opasnih organizama nego WC daska. Četrnaest posto slavina imalo je relativno visoke stope potencijalno smrtonosne Ešerijihe coli.

Savjet: Dezinficirajte spužve i kuhinjske krpe dnevno u mikrovalnoj pećnici ili pomoću antibakterijske tekućine. Operite cijeli sudoper i slavine na kraju svakog dana.

4. Tepisi u kupaonicama i WC-ima, posebno gumeni podmetači

Savjet: Isperite i osušite takve tepihe nakon svakog korištenja, operite antibakterijskom tekućinom i jednom tjedno operite na 60 stupnjeva.

5. Dječje igračke

3418690_s

Plišane igračke su također u pravilu izvor opasnosti. Istraživači sa Sveučilišta Otago na Novom Zelandu pronašli su da više od polovice plišanih igračaka koje su testirali sadrži potencijalno opasne razine prašine i grinja, koji mogu pogoršati stanje peludne groznice, ekcema ili astme.

Savjet: Roditelji bi trebali svakog mjeseca plišane igračke sušiti u sušilici za rublje jedan sat ili ih zamrznuti preko noći, a zatim oprati u hladnoj vodi kako bi ukloniti sve alergene..

6. Automobili

13021587_sMnogi ne znaju da upravljač obično skriva devet puta više bakterija nego sjedalo školjke javnog WC-a. Tako barem tvrdi jedno istraživanje, koje je također pokazalo da 42 posto vozača redovito jede tijekom vožnje. Najviše je pronađeno Cereusa, bacila koji može izazvati trovanje hranom. Stafilkok je najčešće pronađen u vratima, volanu i sjedala. Automobil je idealno mjesto za bacile, posebno ako u njemu jedete i ostavljate smeće ili ostatke nepojedene hrane.

Savjet: Perite automobil jednom mjesečno i odmah nakon svake vožnje bacite sve ostatke ambalaže za hranu.