KABA

Općina Žakanje proslavila svoj dan uz predsjednika Ivu Josipovića

ŽAKANJE – Općina Žakanje imala je danas posebnu čast 19. obljetnicu svog postojanja proslaviti uz visokog gosta – hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića. Govoreći o razlozima zbog kojih se danas odlučio posjetiti Žakanje, Josipović je naglasio da se ova mala općina na slovenskog granici od ostalih razlikuje na više načina. Žakanje, doduše, s većinom gradova i općina u Hrvatskoj dijeli probleme vezane uz gospodarsku situaciju i lošu demografsku sliku, ali se uvelike razlikuje način na koji se pristupa tim problemima, istaknuo je Josipović.

Jedan od pozitivnih primjera je odlična suradnja sa susjednom Općinom Kamanje, koja se odvija bez obzira na to što su u ove dvije općine na vlasti različite političke opcije. Primjer je to kojim se u nekim drugim gradovima i općinama ne mogu pohvaliti, a Josipović kaže da se u takav način rada načelnika općine, HDZ-ovog Nikole Sopčića, uvjerio iz prve ruke. Josipović i Sopčić su, naime, svojedobno bili kolege u saborskim klupama, a njihovu tadašnju suradnju predsjednik je ocijenio natprosječno dobrom, čemu, kako je sam rekao, najbolje svjedoči i njegov današnji posjet ovoj općini.

Osim predsjednika, svečanoj sjednici koja je održana u OŠ Žakanje prisustvovali su saborski zastupnici Damir Matelja i Martina Dalić, karlovački župan Ivan Vučić, gradonačelnici Ozlja, Duge Rese, Ogulina i Slunja, načelnici susjednih općina te brojni drugi gosti iz javnih institucija i ustanova u Karlovačkoj županiji i Općini Žakanje.

Obraćajući se uzvanicima, načelnik Sopčić je naglasio da je od 1993. godine, kada je općina osnovana, učinjeno mnogo, pa tako danas sva tamošnja sela imaju asfalt, većina ih je osvijetljena javnom rasvjetom i priključena na vodoopskbni sustav, a svako groblje ima mrtvačnicu. Izgrađen je i novi općinski centar s nizom poslovnih prostora, poštom, ambulatom, vrtićem, trgovinama i svime što je mještanima potrebno za svakodnevni život. Investiralo je dosta i u školu, u koju je uvedeno centralno grijanje, njezin stari dio je rekonstruiran, a započela i i gradnja školske sportske dvorane, koja bi trebala biti izgrađena do kraja ove godine. Dvorana je vrijedna 5,3 milijuna kuna, od čega 10 posto financira općina, a 90 posto Ministarstvo regionalnog razvoja.

Sopčić je posebno naglasio ulaganja u poduzetničku zonu, u kojoj su sve parcele raspodane, a uskoro bi, prema njegovim riječima, ondje trebali početi s radom pogoni za proizvodnju drvenih kuća i peleta, koji bi trebali zaposliti 30-ak radnika. To je posebno bitno, jer upravo je nezaposlenost trenutno najveći problem u Žakanju. U krizi je, naime, nekoliko lokalnih tvrtki otišlo u stečaj, a nova radna mjesta nisu se otvarala.

No, uz sve probleme, zaključio je Sopčić, Općina Žakanje opravdala je do sada svoje postojanje, omogućivši svojim stanovnicima bolji i kvalitetniji život.

Na svečanoj sjednici općinskog vijeća dodijeljena su javna priznanja za 2011. godinu. Njih su dobili župan Ivan Vučić za poseban doprinos razvoju općine od njena osnutka do danas, te DVD Jurovski Brod, za doprinos u području vatrogastva i humanitarnog rada.

zakanje_2

zakanje_4

zakanje_3