KABA

Završava projekt o zapošljavanju mladih kroz razvoj ruralnog turizma

KARLOVAC – Poticanje zapošljavnja mladih kroz razvoj ruralnog turizma naslov je projekta kojeg provodi Sveučilište u Zadru, a ovih dana završava. Partneri su bili područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Gospiću, Zadru i Karlovcu, a surađivale su turističke zajednice. Danas su u Karlovcu, uz ostalo, predstavljena neka ostvarenja.

Projekt je većim dijelom financiran sredstvima predpristupnih fondova Europske unije a njegova provedba, nakon godinu dana, završava 2. svibnja. U godinu dana provedeno je više aktivnosti kako bi se mladi nezaposleni u dobi između 18 i 28 godina upoznali s mogućnostima zapošljavanja. Za njih 50 organizirana je dvotjedna edukacija, izvijestila je Morana Dogan, projekt menadžerica toga projekta. Dodala je kako je namjera bila potaknuti mlade nezaposlene na osmišljavanje vlastite egzistencije na zapošljavanju u turizmu na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zadar_1.mp3}

Tim stručnjak iz raznih područja po završetku osposobljavanja nastavio je, kroz šest mjeseci, pratiti odabrane sudionike dodatno ih usmjeravajući i savjetujući.

Inače, cilj projekta je bio osnažiti kreativnost i osobno razmišljanje te podići svijesti kod mladih nezaposlenih da ne žive samo u osiromašenom području nego u očuvanim regijama s mnoštvom povijesnih, prirodnih i kulturnih bogatstava. Sve to može se pretvoriti u turističku ponudu, kazao je profesor Božidar Jerković, autor projekta o poticanju zapošljavanja mladih kroz razvoj ruralnog turizma.

Dio svojih iskustava na ostvarenju ovog projekta iznijeli su sudionici današnjeg skupa iz Zadra, Gospića i Karlovca.