zvono_cipar

NICOSIA/KARLOVAC – U okviru programa Mladi na djelu predstavnici Društva Zvono uz Kupu sudjelovali su u projektu “Tradition P2P – From Past to Present” koji se odvijao od 15. do 22. travnja u okolici Nicosie na Cipru. Nositelj projekta bila je Ciparska mreža klubova za mlade dok su partneri uz ZUK bile i organizacije mladih iz Estonije, Češke, Cipra i Litve.

U vrijeme osmodnevnog boravka na Cipru, 4 predstavnika mladih ZUK-ovaca sa svojom mentoricom imali su priliku naučiti što je to tradicija, kako komunicirati i prezentirati na engleskom jeziku, upoznali su tradicije ostalih zemalja sudionica, prezentirali su Hrvatsku, Karlovac i Rečicu, naučili su litvanske igre, estonske običaje, učili su o Češkoj, uživali su u ciparskoj kuhinji, posjetili su gradove Kakopetriu i Larnacu te su stekli nove prijatelje u Europi.

Uz kušanje rečičkih domaćih kobasa, špeka i sira, te orehnjače i medenjaka, mladi iz partnerskih organizacija uživali su u zvucima bisernice, zaplesali su drmeš i đikalicu, te su imali priliku vidjeti prave rečičke svatove i narodnu nošnju. Naše djevojke Ana Gojšić i Veronika Čičak osvojile su prvo i drugo mjesto na natjecanju za najbolju fotografiju na temu: „Što je tradicija”.

Projekt je financijski podržan od strane Agencije za mobilnost i programe EU sa Cipra koja je financirala ukupne troškove projekta te 70% troškova prijevoza sudionika. ZUK su predstavljali Veronika Čičak, Ana Gojšić, Matija Ban i Matija Purgar te Jasmina Cvetković Braim kao voditelj putovanja.

ZUK-ovci se nadaju i uspjehu svojih ostalih partnerstva na programu Mladi na djelu u okviru kojih bi mogli posjetiti i Tursku ove godine.

zvono_cipar2