Džema’at Karlovac uz brojne goste proslavio petu obljetnicu

KARLOVAC – Džema’at Karlovac, odnosno Islamska zajednica u Karlovcu, slavi danas 5. godišnjicu osnutka. Prošlo je, naime, točno pet godina otkako su muslimani iz Karlovca i Karlovačke županije u prostorijama u ulici Maksimlijana Vrhovca 21 u Grabriku dobili mjesto za organizirani vjerski život. Džema’at Karlovac trenutno broji 300-ak članova, što je četvrtina populacije islamske vjeroispovjesti njegovog djelokruga.

Ova obljetnica proslavljena je u Gradskom kazalištu “Zorin dom”, a uz dopredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebu i članove Islamske zajednice u Hrvatskoj, svečanosti su prisustvovali karlovački gradonačelnik Damir Jelić, predsjednik Skupštine Karlovačke županije Josip Zaborski, saborski zastupnik Josip Benčić, dekan karlovačkog dekanata Norbert Ivan Koprivec i brojni drugi gosti.

– Grad Karlovac pokazao je izniman sluh prema potrebi razvijanja multikonfesionalnosti i multikulturalnosti – istaknuo je imam džema’ata Karlovac Haris efendija Bošnjaković, zahvaljujući gradonačelniku Jeliću na prostoru ustupljenom za molitvu i druženje. Da su Hrvatska i Karlovac odličan odličan primjer susretljivosti prema vjerskim i nacionalnim manjinama, naglasio je i dopredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

– Kao čovjek smatran da zajednice ne treba dijeliti na velike i male, nego zajednice koje zrače srećom i one koje tu sreću nemaju. Zato nemojte živjeti u tom osjećaju malenog ili manjine, nego živite u osjećaju veličine i vlastite snage – poručio je Jelić vjernicima islamske vjeroispovjesti, naglasivši da bi mu i osobno, kao vjerniku, bilo iznimno teško kada bi se našao u gradu u kojemu nema niti jedne crkve.

Muftija zagrebački Ševko efendija Omerbašić godina poručio je pak da je zadatak svakog muslimana raditi na tome da se promjeni negativna slika o Islamu koja je posljednjih godina prisutna u javnosti.

Kao dar posjetiteljima Grad Karlovac, kao pokrovitelj svečanosti, i Džema’at Karlovac poklonili su besplatni koncert grupe Shaderwan Code, koju čine članovi Zabranjenog pušenja i zbora zagrebačke džamije Arabeske, koji su izveli obrade najpoznatijih tradicionalnih bosanskih narodnih pjesama.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dzemaat/*{/rokbox}