porin_naslovnica

RIJEKA/OPATIJA – U subotu, točno u podne, uz ”fjakasto” vrijeme na Kvarneru, započelo je okupljanje izvođača i gostiju devetnaestog izdanja Porina. Opatija je dočekala svoje goste uz ”Porin gastro show” kojem je uspješni domaćin bio Šajeta, raspoložen kao i uvijek.

Možda smo očekivali bolji odaziv za prvo neformalno druženje, no svjedoci kazuju da su se mnogi umorili na Zbrka partyju noć prije.

Vratimo se na sam dolazak u Opatiju i sjajan dojam nečeg velikog, koji se mogao osjetiti uz Smokvu, Dragu Mlinareca, Vedrana Božića ili Dadu Topića, s kojima smo na samom početku razmijenili očekivanja onog što slijedi.
No, nažalost tu i prestaje pohvala i boravak u biseru Jadrana. Ipak sam očekivao atraktivniji program na sam dan Porina. Petak je nudio puno toga korisnog, no to ne može biti isprika za prazan hod do 18 sati.

A tada počinje ”Pred Porin” u ”Centru Zamet”, koji na neki način ostaje mnogima nejasan od samog početka. No, da pojednostavimo, to je onaj dio gdje Porine dobivaju manje atraktivne kategorije, a neki od ”malih” Porina odlaze u ruke T.B.F.-a – za najbolji kompilacijski album, ili Alfija Kabilja za skladbu vezano uz kazalište, film ili tv. Drago Mlinarec dobiva Porina za ”Kolekciju”, a Marko Tolja za album ”Božić u kazalištu”, kao i Vatra i Damir Urban za najbolju glazbenu suradnju u pjesmi Tremolo.

Konačno, nešto prije 20 sati osjećamo prve slatke slutnje spektakla pred nama.
Bina i tehnika neupitni, ugoda dvorane centra Zamet sasvim zadovoljavajuća, ali posjeta neočekivano – iznenađujuće upitna.

Urbani ”đir” ovogodišnjeg Porina namirisao sam još u Opatiji, a to se osjetilo zaključno u programu činjenicom da nema Jelene Rozge i Dalmatinke, Severine i Brad Pitta, ali i neočekivano ”karlovačkog” Hladnog Piva i Ezoterije koja je po mnogima zaslužila biti bar u ona tri finalista na samoj dodjeli.

Zaključak je, najveći su slavodobitnici Goran Bare i Majke s albumom „Teške boje” – osvojili su ukupno šest statua, zatim po nekima možda i najcjenjeniju kategoriju – album godine, osvojila je splitska grupa TBF s ‘Pistacciom Metallic”.

Veliki dobitnik večeri je i Massimo, i njegov album „Dodirni me slučajno” kojeg je ukrasio s 4 Porina, među kojima i onim za najbolji pop album.
Dodjele Porina za životno djelo grupi Time i Stjepanu Mihaljincu, kao i Karlu Metikošu, bile su popraćene i pokojom romantičnom suzicom, a ovacije Mati Miši Kovaču tijekom njegove izvedbe „Noćas ćemo zemlji k’o materi reći” u pratnji Stjepana Mihaljinca bile su potvrda njegova legendarnog statusa.

U konačnom zbroju, najbogatiju berbu među diskografima ostvario je Aquarius Records čiju listu redovito pratite utorkom u programu Trend radija s osvojenih 12 Porina, slijede Croatia Records s 11 te Dallas i Menart s po 5 Porina.

Sve opisano sjajna je najava dodjele Porin Classica za koji dan, 14. svibnja u KD Vatroslava Lisinskog, ali i jubilarne dvadesete sezone Porina pred nama.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/porin_2012/*{/rokbox}