KABA

Obilježena 67. obljetnica oslobođenja Karlovca

KARLOVAC – “Vrijeme je da prestanemo gurati glavu u pijesak, pregrtati kosti i lažirati povijest. Spriječimo da fašizam ponovo uđe među nas. Na prošlost ne možemo djelovati, ali možemo na bolju budućnost”. Poručio je to danas predsjednik Udruge antifašista grada Karlovca Mirko Miladinović, obraćajući se prisutnima povodom obilježavanja 67. obljetnice pobjede nad fašizmom i oslobođenja Karlovca 1945. godine. Vlastima je također uputio poruku da bi trebalo više raditi na provedbi ustavnih odredbi i deklaracije o antifašizmu.

Polaganju cvijeća i svijeća na spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora autora Vanje Radauša na Šetalištu dr. Franje Tuđmana prisustvovao je i svjedok događanja iz 1945. godine, Josip Boljkovac. Podsjećajući okupljene na ratna zbivanja, istaknuo je da bez antifašizma danas ne bi bilo niti Hrvatske, što kako je rekao, mnogi danas zaboravljaju.

U ime Karlovačke županije prisjećanju na žrtve fašističkog terora ove su godine prisustvovali potpredsjednici Županijske Skupštine Pero Karmelić i Željko Obajdin, dok se gradonačelnik Damir Jelić ispričao bolešću i pozdrave okupljenima prenio preko svoje glasnogovornice Ane Župančić. U ime branitelja obljetnici je nazočio umirovljeni brigadir Dubravko Halovanić.

Nakon polaganja cvijeća na centralni spomenik antifašizmu, članovi Saveza udruga antifašista Karlovačke županije i Udruge antifašista grada Karlovca potom su se sa svojim gostima iz Zagreba uputili prema Veljunu na komemoraciju za žrtve stradale u ustaškom pokolju u svibnju 1941. godine.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/antifasisti/*{/rokbox}