crpna_stanica

KARLOVAC – Kako bi se konačno doznao što je uzrok smrada kod novoizgrađene crpne stanice kod zgrade Hrvatskih šuma na Putu Davorina Trstenjaka, Grad Karlovac uputit će, kao što je to do sada učinilo i nekoliko građana, hitan dopis prema nadležnim inspekcijskim službama. Najavio je to danas gradonačelnik Damir Jelić, odgovarajući na pitanja novinara koje je zanimalo što će Grad poduzeti u vezi ovog problema, budući da bi se moglo raditi o onečišćenju zraka potencijalno otrovnim kemijskim spojevima.

Glasnogovornica gradske uprave Andreja Barberić objasnila je zbog čega Grad još uvijek nije naručio mjerenje sumporovodika, sumporovog
dioksida i ugljikovog monoksida u zraku kojega udišu građani, iako se na onečišćenje sumnja već više od mjesec dana.


 {denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zrak_1.mp3}


Budući da gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija još uvijek nije preuzela novoizgrađeni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda od tvrtke Strabag, koja je izvodila radove, u Vodovodu i kanalizaciji još nemaju službenih saznanja o onečišćenju, kaže dogradonačelnica Marina Kolaković.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/zrak_2.mp3}


Direktor ViK-a Ivan Mrzljak nedavno je najavio da očekuje da bi uporabna dozvola za pročistač trebala biti ishođena do 9. svibnja, a sudeći prema aktualnim događanjima, čini se da ovaj datum pada u vodu.

Podsjetimo, riječ je o projektu ukupne vrijednosti od 36 milijuna eura koji se većim dijelom financirao bespovratnim sredstvima Europske unije iz pretpristupnog fonda ISPA. Pretpristupni fond ISPA projekt je sufinancirao s 22,5 milijuna eura, a nacionalno sufinanciranje iznosilo je 13,5 milijuna eura, od čega je 3,5 milijuna snosilo nadležno ministarstvo, a preostalih 10 milijuna eura Vodovod i kanalizacija Karlovac.

Karlovac je, inače, prvi u Hrvatskoj započeo s projektom izgradnje pročistača otpadnih voda, no čini se da će građani još neko vrijeme morati pričekati da on doista profunkcionira kako treba. Pitanje je, međutim, hoće li prije toga netko stradati, na što već dulje vrijeme upozoravaju građani koji žive u blizini ili svakodnevno prolaze ovim putem.