Najavljeno osnivanje nove tvrtke – Gradske toplane d.o.o.

KARLOVAC – Rebalansom gradskog proračuna osigurano je 5 i pol milijuna kuna koje će Grad Karlovac uložiti da bi osigurao sljedeću sezonu grijanja za građane Karlovca priključene na gradsku tvrtku Toplana. Na jutrošnjem brifingu s novinarima gradonačelnik Damir Jelić ponovio je da za rješavanje problema Toplane trenutno postoje tri rješenja. Prvo je da najveći vjerovnici, a to su država, Karlovačka banka i INA, pristanu da svoja potraživanja pretvore u vlasničke udjele, a drugo je rješenje, ako prvo ne uspije, zatražiti od Vlade otpis 30-ak milijuna kuna potraživanja, što, ističu u gradskoj upravi, ne bi bio prvi takav slučaj u praksi. Grad Karlovac uputio je dopise prema vjerovnicima, no povratne informacije za sada nema.

Zato se gradska uprava sprema i na treći scenarij, a to je stečaj Toplane. To je, ističu, vjerojatan scenarij, budući da je INA poslala na naplatu zadužnice u iznosu od 10 milijuna kuna, a nema izgleda da će Toplana nabaviti taj novac do 12. lipnja, kada će biti navršeno 60 dana neprekinute blokade računa ove gradske tvrtke, što će direktora automatski obvezati da pokrene prijedlog za stečajni postupak.

U tom slučaju Grad planira osnivanje nove tvrtke, koja bi se zvala Gradska toplana d.o.o., a 5 i pol milijuna kuna osiguranih rebalansom bilo bi njezin osnivački kapital. Nova tvrtka sklopila bi ugovor o najmu postrojenja sadašnje Toplane i od nje preuzela određeni broj radnika nužan za osiguranje poslovnog procesa, pojasnila je dogradonačelnica Marina Kolaković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/gradska_toplana_1.mp3}

Gradonačelnik Jelić je građanima poručio da se u bilo kojem od ova tri scenarija pripreme na ozbiljno povećanje cijene grijanja, a kako bi im se to olakšalo, u Gradu planiraju sufinancirati ugradnju razdjelnika toplinske energije i ponovo uvesti raspoređivanje ukupnih godišnjih godišnjih troškova za grijanje na dvanaest jednakih dijelova koje bi građani plaćali tijekom cijele godine.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/gradska_toplana_2.mp3}

Inače, ukupni gubitak Toplane iznosi 44 milijuna kuna, a obveze prema dobavljačima iznosile su 31. prosinca 2011. godine 67 milijuna kuna. Toplana je 16 milijuna kuna dužna INA-i, 25 Karlovačkoj banci i 32 milijuna kuna državi.

Rješenje stečaja s preustrojem, koja neki predlažu kao spas za Toplanu, nije realno, smatra Kolaković. Vjeruje da će, ukoliko dođe do stečaja, stečajni upravitelj procjeniti da nastavak djelatnosti u dosadašnjim uvjetima nije ekonomski isplativ.

U tom slučaju, pojašnjava, Zakon o stečaju predviđa namirivanje vjerovnika, a uz radnike, u slučaju Toplane, prva na redu za isplatu bit će Karlovačka banka. Prema procjenama iz 2009. godine, vrijednost Toplane, odnosno njenih postrojenja, inventara i opreme, iznosi 29 milijuna kuna. Kako bi se namirili vjerovnici ići će se u prodaju, a potom bi novosonovana tvrtka, Gradska toplana, od KABE kupila potrebnu opremu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/gradska_toplana_3.mp3}

Gradonačelnik je pak istaknuo da svi ovi scenariji predstavljaju tek kratkoročna rješenja, a dugoročno se razmišlja i o drugim opcijama.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/gradska_toplana_4.mp3}

Dodajmo na kraju i možda najzanimljiviju vijest za 72 radnika Toplane, a to je da plaću do daljnjega neće dobiti.