KABA

Sokolić: Nekontrolirane reakcije obespravljenih su pitanje dana

KARLOVAC – Dugogodišnji neučinkoviti model društvene organizacije na lokalnoj i državnoj razini doveo je do stanja kada su u pitanje dovedena temeljna prava građana ove zemlje i ovoga grada. Upozorila je na to, na konferenciji za novinare simbolično sazvanoj u “5 do 12”, novoosnovana udruga “Pravica”, koju čini desetak Karlovčana ogorčenih trenutnom društvenom apatijom.

Što je motiviralo pokretanje ove udruge objasnio je jedan od njenih osnivača, poznati karlovački aktivist Mile Sokolić, koji se do sada već nekoliko puta okušao i u političkim vodama. Ovoga puta, kaže, nema političke ambicije, već želi upozoriti na kritičnu situaciju i obespravljenost građana u Hrvatskoj i Karlovcu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pravica_1.mp3}

Vrlo smo blizu granice kada bi se mogle početi događati nekontrolirane reakcije nezadovoljne većine kojoj su ugrožena osnovna prava – pravo na rad, zdravstvo, obrazovanje i pravo nad dostojanstven život, smatra Sokolić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pravica_2.mp3}

Stoga će ova udruga građana, kako su objasnili njeni članovi, nastojati potaknuti društvenu revoluciju, no, kako ističu, bez kaosa.

Kao motiv navode činjenicu da situacija nije tako defetistička u cijeloj državi. Postoje, ističu, i pozitivni primjeri, poput općine Blato na otoku Korčuli, gdje brodogradilište u vlasništvu radnika posluje s profitom unatoč krizi, radnici ne strahuju od otkaza, potiče se obrtništvo, i natalitet, studenti dobivaju stipendije i nakon studija ih čeka posao, a općina posluje iznimno transparentno i na internetskoj stranici objavljuje na što troši svaku proračunsku kunu. Vjerujemo da i naša mala lokalna zajednica može živjeti bez afera kao što je Toplana, poručuju iz udruge “Pravica” i pozivaju sve istomišljenike da im se priduže u daljnjem radu.

udruga_pravica_3

Ples