KABA

Dan Europe obilježen manifestacijom u Vrbanićevom perivoju

KARLOVAC – I Karlovac je jedan od gradova u kojima je danas povodom Dana Europe, 9. svibnja, održana završna manifestacija Europskog tjedna.

Na današnji datum 1950. godine Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao “Schumanova deklaracija”, smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija, koja trenutno broji 27 zemlja članica sa više od 500 milijuna stanovnika.

Europski tjedan svake godine uključuje niz različitih događanja u kojima sudjeluju županijski savjeti za europske integracije, lokalne nevladine udruge i pojedinci, tijela državne uprave, osnovne i srednje škole, kao i vodeća hrvatska poduzeća čiji doprinos i zalaganje u velikoj mjeri pridonose uspjehu cijelog projekta. Kruna Europskog tjedna je upravo današnji dan – Dan Europe.

Ovim povodom učenici karlovačkih osnovnih škola danas su oživjeli Vrbanićev perivoj, sudjelujući na radionicama organiziranima u okviru projekta “Živjeti s parkom”, kojega je osmislila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Karlovačke županije “Natura viva”.

Kako bi manifestacija dobila prigodni, europski karakter, na jednoj od radionica djeca su, primjerice, u parku crtala zastave europskih zemalja.

Cilj ovog projekta je obnova i revitalizacija Vrbanićevog perivoja kao zaštićenog spomenika parkovne arhitekture, a upravo Vrbanićev perivoj, njegova povijest i aktualno stanje, bili su tema predavanja koje je održao profesor Vladimir Peršin.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mrkvica_1.mp3}

Dobar dio perivoja nažalost je uništen tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, a premda je i danas jedno od omiljenijih šetališta Karlovčana, Vrbanićev perivoj, za razliku od onoga što je nekada nudio, vapi za sadržajima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mrkvica_2.mp3}

Istim povodom, u okviru Europskog tjedna i Dana Europe, u Ogulinu je, u prostoru OŠ Ivana Brlić Mažuranić, jutros otvorena izložba keramike Atelijea Janja Gora iz Plaškog te postavljen info-štand o EU na glavnom gradskom trgu.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dan_europe/*{/rokbox}

Ples