Arancini – talijanski kroketi od riže – Specijalitet talijanske kuhinje
Sastojci:
Za 10 kroketa:
440 g riže kratkog zrna
1 lagano umućeno jaje
1 žumanjak
50 g ribanog parmezana
Mesni umak:
1 sušeni vrganj
1 žlica maslinovog ulja
1 nasjeckani mali luk
125 g mljevene govedine ili junetine
2 sitno nasjeckana nareska pršuta
2 žlice paste od rajčice
100 ml bijelog vina
1/2 žličice suhih listića majčine dušice
3 žlice sitno nasjeckanog peršina
brašno
2 lagano umućena jaja
suhe krušne mrvice
Opis:
Kuhajte rižu u kipućoj slanoj vodi 20 minuta, odnosno dok ne omekša. Ocijedite je bez ispiranja i ohladite. Stavite je u veliku zdjelu i umiješajte u nju jaje, žumanjak i parmezan. Miješajte dok se riža ne počne lijepiti. Pokrijte i odložite.
Za mesni umak: namačite vrganj u vrućoj vodi 10 minuta dok ne omekša, ocijedite ga i sitno nasjeckajte. Zagrijte ulje u tavi. Pristavite vrganj i luk i pirjajte 2-3 minute dok ne potamni. Dodajte pršut, pastu od rajčice, vino, majčinu dušicu i papra po ukusu. Pirjajte uz miješanje 5 minuta, odnosno dok ne ispari sva tekućina. Umiješajte peršin i odložite da se ohladi.
Mokrim rukama oblikujte smjesu od riže u 10 okruglica. Ponovo namočite ruke, prepolovite okruglice i stavite 3 vrhom pune žličice mesnog umaka u središte svake od njih. Ponovno oblikujte kugle kako biste obujmili punjenje; uvaljajte u brašno, umućeno jaje i krušne mrvice. Ostavite hladiti 1 sat. Pržite krokete u ulju, po par odjednom, oko 3-4 minute ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Ocijedite ih na papirnatim ubrusima i stavite na toplo dok pečete ostale.
IZVOR: www.gastronaut.hr