Nastavljeno suđenje M. Dakiću za ratni zločin

KARLOVAC – Nakon jednomjesečne stanke prije podne je na Županijskom sudu u Karlovcu nastavljeno obnovljeno suđenje 81-godišnjem Mili Dakiću, optuženom da je naredio ubojstvo trojice hrvatskih policajaca u Budačkoj Rijeci kod Krnjaka koje se dogodilo 4. kolovoza 1991. godine. U dosadašnjem tijeku suđenja kojeg vodi Ante Ujević saslušano je nekoliko svjedoka optužbe. Odgovarali su na pitanja Županijske državne odvjetnice Gordane Križanić i obrane optuženog Dakića, odvjetnika Ljubiše Drageljevića i Nenada Mamule.

Na današnjem ročištu svjedok optužbe, a to je Županijsko državno odvjetništvo, Nikola Trbojević ispričao je kako je 1991. godine bio sekretar Srpske demokratske stranke u Vojniću, te da optuženog poznaje kao utemeljitelja Jugoslavenske samostalne demokratske stranke i uglednog povjesničara.

– Nitko od ondašnjih političkih struktura nije znao za ubojstvo trojice hrvatskih policajaca 1991. godine, a kada se ono dogodilo izrazili smo negodovanje i zatražili od naše milicije da istraži slučaj. To nikada nije napravljeno, kazao je Trbojević i dodao kako Mile Dakić takvo ubojstvo ne bi odobrio. Napad na policijsku ophodnju učinila je neka ekstremna grupa, dodao je svjedok.

Sudac Ante Ujević potom je pročitao pismene iskaze dviju svjedokinja, danas pokojnih, Ljiljane Rešetar i Aleksandre Pešić – Kostelac. Prva opisuje mjesto ubojstva troje policajaca u Budačkoj Rijeci jer je radila i stanovala u kući u blizini koje je počinjen zločin. Vidjela je suoptužene Dušana Tomića, Milu Tomića i Darka Lukača, stoji u njezinom pismenom iskazu.

Obrana Mile Dakića, odvjetnici Ljubiša Drageljević i Nenad Mamula, danas su ispitali svoja dva svjedoka, Đuru Novakovića i Milu Ratkovića. Prvi je kazao kako se za ubojstvo troje policajaca pričalo kako su to organizirali “Knin i Krnjak”, a osobno je, nakon ubojstva, vidio mrtve policajce u službenom vozilu. Čuo je kako je ranije trebalo zarobiti policijsku ophodnju u Tušiloviću da bi je razmijenili za tada pritvorenog njihovog sumještanina Gojka Šaulu. Drugi svjedok obrane, Mile Ratković, kazao je kako misli da su ubojstvo potaknule ondašnje vojno-obavještajne strukture JNA.

Za naredno ročište 12. lipnja bit će pozvani svjedoci Mirko Božić, Josip Boljkovac i Predrag Mrkić, a 10. srpnja trebale bi video linkom svjedočiti još neke osobe koje predlaže obrana. Oni su za sada izvan Hrvatske.