KABA

Agroturistički tehničar – zanimanje budućnosti

KARLOVAC – Agroturistički tehničar novo je zanimanje koje objedinjuje gospodarske grane agronomije, ugostiteljstva i turizma. Za to zvanje od jeseni počinje obrazovanje u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu.

Ova škola lani je uspješno završila provedbu dvaju projekata financiranih s oko 200 tisuća eura novca iz predpristupnih fondova Europske unije. Osim što je škola opremljena novom informatičkom opremom i mini siranom, omogućeno je besplatno osposobljavanje 120 polaznika za zanimanja cvjećar-aranžer, voćar, vinogradar-vinar i sirar-mljekar. Istodobno, i nastavnicima su omogućeni stručni seminari i ekskurzije u Hrvatskoj i nekim zemljama Europske unije, rekao je ravnatelj Prirodoslovne škole Damir Jakšić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sir_1.mp3}

Agroturistički trehničar je zanimanje budućnosti, kazao je Jakšić i izrazio uvjerenje kako će ono biti prepoznato i kod budućih karlovačkih učenika kao što je to već u nekim gradovima u Hrvatskoj.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sir_2.mp3}

Kroz projekt ostvarena je suradnja s gospodarstvom, znanstvenicima i drugim strukovnim školama pa se Prirodoslovna škola u Karlovcu polako profilira kao centar izvrsnosti za pojedina područja praktične nastave. Među ostalim, tu je i prerada mlijeka i proizvodnja sira. Za to je uspostavljena suradnja s Marinom Cindrićem, Jelicom Vukić i Anom Mikšić koji su danas predstavili autohtone sireve pokupskog kraja napravljene onako kako se to radilo davno u prošlosti. Kako su nekada radili u mljekarskoj industriji znanja i iskustva im ne nedostaje. Radeći na ovom projektu shvatili smo da su naše bake u tehnološkom smislu proizvodnje sireva dostigle savršenstvo, kaže Cindrić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sir_3.mp3}

Predstavljene autohtone sireve pokupskog kraja, a riječ je o deset vrsta, danas su gosti, među kojima su bili predstavnici Karlovačke županije, Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i predstavnici medija, i kušali. Sirevi su nastali upravo u Prirodoslovnoj školi u Karlovcu.