KABA

Čačić najavio obnovu devet škola u Karlovačkoj županiji

KARLOVAC – Osnovni zadatak hrvatske Vlade je snažan gospodarski rast i zapošljavanje nakon recesije, poručio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, gostujući u prostorijama HNS-a u Karlovcu.

– Postojala je nada da će prošla godina biti pozitivna, ali je završena nultim rastom. Očekivanja su i dalje negativna, ali Vlada je odlučna u namjeri da gospodarstvo izađe iz krize. Umirovljenici su posebno osjetljiva skupina socijalno najugroženijih i zbog toga je Vlada već krenula s mjerama prema toj skupini. Što se tiče discipliniranja budžeta, punjenje i pražnjenje je vrlo dobro, no povećani trošak plaća i trošak zaposlenih u javnom sektoru nije zadovoljavajući jer raste – rekao je Čačić.

Imedika

Najzahtjevniji zadatak koji se nalazi pred Vladom, kako je naglasio, je jačanje gospodarskog rasta jer investicijski ciklus traži definiranje zakonodavnog okvira, postavljanje instrumenata institucija, kadrovski okvir i osiguravanje financija za realizaciju.

Govoreći o novom investicijsom ciklusu, ministar gospodarstva je rekao da na području Karlovačke županije uskoro kreće obnova devet škola, i to modelom javno privatnog partnerstva. To su dugoreške osnovne škole Vladimir Nazor i I. G. Kovačić, OŠ Ivana Brlić Mažuranić u Ogulinu, OŠ Slave Raškaj u Ozlju, Tehnička škola Karlovac, Srednja škola Slunj, Prirodoslovna škola Karlovac, Trgovačko ugostiteljska škola Karlovac i Obrtničko tehnička škola u Ogulinu. Ukupna vrijednost projekata bit će 73 milijuna kuna, od čega će 55 posto sufinancirati država, 35 posto županija i 10 posto gradovi i općine.

Osim na obnovu škola kroz javno privatno partnerstvo, investicije o kojima je Čačić govorio odnose se na vodoopskrbu, cestogradnju i ostale infrastrukturne projekte, kao i na projekte energetske učinkovitosti putem kojih će se kroz rekonstrukcije, promjene fasada, instalacija i opreme izvršiti uštede na školama, bolnicama i ostalim javnim objektima.

Ples