KABA

Razvojne agencije Karlovačke i Istarske županije potpisale Sporazum o suradnji

KARLOVAC – Direktor Razvojne agencije Karlovačke županije “KARLA” Viktor Šegrt i direktor Istarske razvojne agencije “IDA” Boris Sabatti potpisali su danas Sporazum o suradnji ove dvije organizacije za poticanje gospodarskog razvoja.

Sporazum je potpisan na temelju dobrog iskustva prilikom dosadašnjih suradnji, ali i zbog činjenice da Istarska razvojna agencija, kao najstarija razvojna agencija u Hrvatskoj s dvanaestogodišnjim iskustvom u radu, kolegama iz Karlovačke županije predstavlja svojevrsni autoritet, posebice uzme li se u obzir da je Istarska županija do sada privukla najviše novca iz pretpristupnih fondova Europske unije. Više o tome ispričao je direktor Istarske razvojne agencije “IDA” Boris Sabatti.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sporazum_1.mp3}

Za razliku od ostalih hrvatskih županija, koje imaju po jednu razvojnu agenciju, u Istri ih trenutno djeluje nekoliko specijaliziranih. Istarska razvojna agencija “IDA” najviše se okrenula poduzetništvu i industriji. Profilirala se po kreditnim linijama, upravljanju poduzetničkim zonama, edukaciji poduzetnika, osnivanju klastera i privlačenju stranih investicija. Među uspjesima koji su realizirani upravo novcem iz pretpristupih fondova EU posebno se ističu otvaranje specijaliziranog centra za istraživanje metala i tehnološkog inkubatora u Puli. Stoga turizam, prije svega onaj ruralni, nipošto nije jedino o čemu Karlovčani imaju učiti od istarskih kolega, zaključuje direktor Razvojne agencije “KARLA” Viktor Šegrt.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sporazum_2.mp3}

Neki rezultati ove suradnje mogli bi biti vidljivi vrlo brzo. Naime, na posljednji natječaj IPA programa Slovenija – Hrvatska prijavljena su četiri zajednička projekta. Jedan od njih, čiji je nositelj Razvojna agencija Karlovačke županije, vezan je upravo uz turizam, a riječ je o projektu NOMAD, koji se odnosi na djelatnost nomadskog ili mobilnog turizma, u sklopu kojeg je predviđena izgradnja objekta namijenjenog auto-kamperima u općini Plaški u Karlovačkoj županiji.