KABA

Od 1. srpnja građanima 8,68 posto skuplji računi za vodu

KARLOVAC – Odlukom o novim cijenama vodnih usluga, Karlovčanima priključenima na sustav kanalizacije računi će od 1. srpnja poskupjeti za prosječno 8,68 posto, dok će za gospodarstvenike to poskupljenje iznositi u prosjeku 4,66 posto. Riječ je o poskupljenju zbog puštanja u rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a kako se došlo do iznosa poskupljenja ispričao je direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Mrzljak.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/odluke_3.mp3}

Ovu cijenu naknade za pročišćavanje građani će plaćati sljedećih godinu dana, nakon čega će se analizirati da li je ta cijena previsoka, preniska ili realna za pokrivanje troškova rada pročistaća.

No, dobra je vijest da će uvođenjem naknade za pročišćavanje otpadnih voda za korisnike pročistača biti umanjena cijena naknade za zaštitu voda, i to sa 0,90 na 0,18 kuna po kubiku potrošene vode.

Također, pred karlovačkim gradskim vijećnicima sljedećeg tjedna bi se trebale naći još dvije odluke vezane uz vodooprskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda.

Direktor Mrzljak je pojasnio koje konkretne promjene donosi nova Odluka odvodnji otpadnih voda na području grada Karlovca. Kako je rekao, novom je Odlukom definirano da će se sva odvodnja ubuduće projektirati tzv. razdjelnim sustavom, što znači da će fekalna odvodnja biti odvojena od oborinske. Također je otvorena mogućnost i definirana procedura priključenja drugih jedinica lokalne samouprave na sustav odvodnje grada Karlovca i uređaj na pročišćavanje otpadnih voda. Treća promjena je da će veliki zagađivači, kao što su Karlovačka pivovara, PPK i KIM plaćati veću cijenu odvodnje. Četvrta novost bit će najzanimljivija građanima koji još uvijek nisu priključeni na kanalizacijski sustav, budući da bi im, prema riječima direktora Mrzljaka, taj postupak ubuduće trebao biti mnogo jeftiniji i jednostavniji. Umjesto 20-25 tisuća kuna koliko su plaćali do sada, troškovi priključka ubuduće bi trebali biti za 15 tisuća kuna manji.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/odluke_1.mp3}

Još jedna odluka koja će biti donesena na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća je Odluka o priključenjima na komunalne vodne građevine, kojom će postojeća odluka biti usklađena s novom zakonskom regulativom. Kako će se kretati novi iznosi naknade za priključivanje ispričao je gradski pročelnik za komunalno gospodarstvo Nikola Rogoz.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/odluke_2.mp3}

Rok za priključenje iznosit će 6 mjeseci, a kontrolu će provoditi vodopravna inspekcija.